main logo
1336

Iarna se anunță a fi scumpă: Energocom va organiza o licitație la gaze

Autoritățile Republicii Moldova vor organiza o licitație, prin intermediul companiei Energocom, unde vor participa mai mulți traideri care dețin volume de gaz și vor spune la ce preț pot să vândă metanul țării noastre.

Iarna se anunță a fi scumpă: Energocom va organiza o licitație la gazeFoto: știri.md

„Discuțiile sunt complicate ținând cont de situația dificilă pe piața gazelor, care nu este doar în Republica Moldova. Cel mai supărător pentru noi este că astfel de discuții nu au fost purtate timp de 30 de ani și am fost dependenți de o singură sursă de aprovizionare cu gaze”, a explicat Spînu, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.

Potrivit lui Nicu Popescu, ministru de Externe, „există gaz în rezervoarele ucrainene, care aparțin mai multor companii străine. Iar Republica Moldova nu necesită volume foarte mari, raportate la scară largă, și de aceea noi putem să discutăm cu diferite companii care dețin rezerve de gaz în apropiere de țara noastră, ale căror cantități de gaz pot fi accesate. 

Există volume de gaz care sunt disponibile pentru Republica Moldova și noi avem opțiunea să le luăm din Polonia, dar și de la alte companii”.

Prețul de achiziție va fi mai mare, dar deocamdată nu se cunoaște cât. În luna octombrie Republica Moldova cumpără gaz la un preț de 790 USD/mia de metri cubi. Prețul mai mare va duce și la majorarea tarifului pentru consumatorii finali. 

Andrei Spînu afirmă că autoritățile au elaborat deja un mecanism de compensare, care va atenua majorarea tarifelor pentru consumatorii finali.

„Mecanismul de compensare prevede două acțiuni. Este vorba de plafonarea prețului care poate fi inclus în tariful calculat de ANRE și a doua acțiune – compensarea păturilor vulnerabile ale populației. Din păcate, nu putem face public mecanismul până nu avem prețul final de achiziție a gazului”, a punctat Spînu.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică după ce nu a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor cu Gazprom. Precedentul a fost prelungit până la data de 1 noiembrie. 

Săptămâna trecută autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul energetic și au dispus eliberarea păcurii din rezerva de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării