main logo
1064

Guvernul nu a încasat încă niciun ban de la Aeroportul Chișinău

Până la începutul acestui an, Guvernul Republicii Moldova nu a încasat încă niciun ban de la compania Avia Invest SRL sub formă de plată a redevenței pentru concesionarea activelor întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acesteia.

Guvernul nu a încasat încă niciun ban de la Aeroportul Chișinău

Aceasta în timp ce contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat încă la finele anului 2013, el ajungând sub controlul companiei Avia Invest SRL, cu asociați proxy din paradisuri fiscale şi Rusia, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Avia Invest a avut termen de graţie de 5 ani

Un audit efectuat de Curtea de Conturi a depistat că în 2018 la bugetul de stat "codul ECO 141541 redevența din concesionarea activelor și terenurilor, inclusiv achitate de către ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, dar şi la „142234 recuperarea bunurilor infracționale indisponibilizate prin hotărâre judecătorească definitivă încasate în BS (Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale)”, nu au fost executate venituri.

În acelaşi timp potrivit pct.4.1 din hotărârea Guvernului nr.780 din 4 octombrie 2013 „Cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău" și a condițiilor concesionării acestora”, redevența concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acesteia "se stabilește în mărime de cel puţin 1,0% din veniturile din vânzările realizate din activitatea întreprinderii concesionate, cu o perioadă de grație de 5 ani din data semnării contractului de concesiune și va fi transferată la bugetul de stat”.

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) susţine că Avia Invest SRL urma să achite redevența în mărime de 1% din suma venitului din vânzări ale întreprinderii începând cu 30 august 2018.

Mai adăugăm că APP nu ştie exact ce volum de investiţii a realizat Avia Invest în Aeroportul Internaţional Chişinău până la începutul acestui an.

Ce volum de investiţii a fost realizat

Ultimele date sunt pentru finele anului 2017, când cumulativ Avia Invest a raporat investiții de 76,72 milioane euro, inclusiv reabilitarea și extinderea terminalului – 11,61 milioane de euro; modernizarea pistei, iluminarea aerodromului, etc – 39,52 milioane de euro; modernizarea iluminării aerodromului – 11,52 milioane euro; parcare auto multietajată – 6,68 milioane euro; sisteme energetice – 7,01 milioane euro.

Potrivit APP până la începutul anului 2018 concesionara a dat în exploatare lucrări în sumă de doar 48,3 milioane de euro, cu 28,4 milioane de euro mai puțin decât valoarea investiţiilor raportate.

Investițiile efectuate de companie pe parcursul anului trecut urmează a fi anunțate mai târziu, după prezentarea de către concesionar a documentelor confirmative (termen limită 30.06.2019).

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pe 30 august 2013, pentru o perioadă de 49 ani de societatea Avia Invest SRL. Valoarea investițiilor planificate - 244,2 milioane de euro și are ca obiectiv modernizarea serviciilor aeroportuare în trei etape.

Prima etapă a fost implementată, iar în prezent se realizează a doua etapă a proiectului care presupune cel mai mare volum de investiții, susținea încă anul trecut Petru Jardan, pe atunci directorul Avia Invest, iar în prezent deputat din partea Partidului Şor.

De notat că transmiterea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a fost însoțită de scandaluri politice, de investigații ale Centrului Național Anticorupție, de procese de judecată. Contractul de concesiune a fost contestat și în instanțe, dar acesta nu a putut fi reziliat, pentru că statul ar fi urmat să achite despăgubiri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării