main logo
620

Guvernul își joacă norocul cu un gangster bulgar și un miliardar austriac

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că au fost finalizate procedurile de selectare a companiilor ce vor fi implementa proiectul de parteneriat public-privat PPP în domeniul jocurilor de noroc, unde monopolul este deținut de SA Loteria Națională a Moldovei.

Guvernul își joacă norocul cu 1 gangster bulgar și 1 miliardar austriac

Potrivit APP, în rezultatul concursului public de selectare a partenerilor privați pentru implementarea proiectului de parteneriat, anunțat pe 20 octombrie 2017, au fost semnate pe 23 aprilie 2018 două acorduri de parteneriat public-privat.

Miliardarul austriac din păcănele

Primul contract „din sectorul automatelor de joc (poreclite și păcănele n.r.) cu câștiguri bănești, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice” a fost semnat cu firma Novo Gaming M Technologies GmbH (o asociație a operatorilor Novo Gaming M Technologies GmbH, Novomatic Gaming Industries GmbH și Novomatic AG) – în calitate de partener privat, și Novo Investment MLD SRL - în calitate de partener, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Toate acest companii fac parte din grupul austriac Novomatic, unul dintre cele mai mari conglomerate integrate din industria jocurilor de noroc la nivel internațional și numarul unu în Europa, pentru soluțiile complete de echipamente de joc, sisteme de monitorizare și raportare, sisteme de jackpot, terminale de video loterie, pariuri sportive și jocuri de noroc online.

Fondat în anul 1980, grupul Novomatic își desfășoară în prezent activitatea în 45 de țări și are peste 25.000 de angajați la nivel mondial, operând în peste 2.100 de locații cu un total de 260.000 de aparate de joc și rulete electronice.  

Grupul Novomatic este controlat de miliardarul austriac Johann Graf (71 de ani), care, potrivit ultimului clasament Forbes, are o avere de aproximativ 7,2 miliarde de dolari și ocupă locul 186 în lume la acest capitol.

Suma investițiilor planificate spre valorificare în cadrul proiectului PPP se estimează la circa 32 milioane de euro în primii 3 ani, cu perspectiva atingerii acestui indicator până la 70 milioane euro pe parcursul realizării contractului, susține APP. Reprezentant al Novo Investment MLD SRL în Moldova apare Daniel Ioniță din România.

Loteria bulgară se va ocupa de pariurile sportive 

Al doilea parteneriat „din sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile/evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice” a fost semnat cu NGM SPC Limited (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited) – în calitate de partener privat și NGM Company SRL - în calitate de partener.

Companiile fac parte din National Lottery AD, cel mai mare operator licențiat pe jocuri de noroc în Bulgaria. Potrivit APP, "grupul ar avea cea mai rapidă creștere economică din Europa Centrală și de Est, la moment fiind una dintre cele mai inovatoare loterii din Sud-Estul Europei". În ultimii 3 ani, National Loterry AD a generat o cifră de afaceri de peste 650 milioane euro.

Conform strategiei de dezvoltare a domeniului loteriilor și pariurilor, compania planifică dezvoltarea în Republica Moldova a unei rețele de circa 1.500 de puncte de vânzare pentru biletele de loterie și 120 puncte de vânzare pentru jocurile loto. Suma investițiilor capitale planificate de National Loterry AD în cadrul proiectului PPP este de aproape șase milioane euro la primă etapă, cu perspectiva înregistrării unei cifre de afaceri de peste 40 milioane euro în anul 5 de implementare a contractului PPP.

Creșterile prognozate ale vânzărilor sunt de 150% în anul 2 de implementare a contractului PPP, pentru cel de-al treilea an compania estimează o creștere de 150%, iar începând cu al patrulea an preconizează atingerea unei creșteri a vânzărilor de 50%. În anul 2017 National Loterry AD a fost recunoscută ca membru permanent al Asociației Mondiale de Loterie.

Parteneriat cu mafia bulgară

NGM Company SRL din Moldova a fost fondată de NGM SPC LIMITED din Dubai și îl are ca manager pe Plamen Milanov, afacerist bulgar cu activități în Moldova în domeniul medicamentelor.

Şi mai multe semne de întrebare ridică faptul cine stă în spatele National Lottery AD. E vorba de Vasil Krumov Bozhkov (62 de ani), supranumit "Craniul" (The Skull) și apreciat drept cel mai cunoscut gangster bulgar în depeșele diplomatice americane publicate de WikiLeaks.

Are porecla "Craniul" datorită formei neobișnuite a capului său. El a intrat în domeniul jocurilor de noroc la începutul anilor 1990, când a apus epoca regimului comunist în Bulgaria. În 1992, el a înregistrat o companie financiară numită Nove și o companie de pariuri, Eurofootball, în anul următor. Ambele companii sunt încă active, având noi denumiiri.

În 1993, Bozhkov a fondat compania de jocuri de noroc IGM, care mai mulți ani a fost cel mai mare jucător de pe piața din Bulgaria. Co-fondatorul său a fost Ilya Pavlov, un om de afaceri renumit ce ar fi avut legături profunde cu crimă organizată. Pavlov a fost împușcat și ucis în 2003, la o zi după ce a depus mărturie în procesul de omor al fostului prim-ministru bulgar, Andrey Lukanov, se arată într-o investigație realizată de Bivol.bg din Bulgaria și OCCRP. 

Conexiuni cu Caramalac

În ancheta legată de asasinarea lui Ilya Pavlov au figurat și conexiuni cu mafia din Moldova. Astfel peste 18 ore de la uciderea lui Pavlov, în Sofia este omorât și Stepan Râbacov, cetățean al Moldovei, fost colaborator al poliției economice și membru al grupării lui Caramalac. 

Potrivit presei, asasinatele ar fi parte a unui lanț, dar poliția susținea că omorul lui Râbacov ar fi fost comis pentru a încurca ancheta. Râbacov era partener de afaceri cu Dimitar Djamov, fost șofer a lui Pavlov, care în decurs de jumătate de an a fost victima a două atentate. Djamov avea o datorie de 700.000 de dolari pentru gaz lichefiat livrat de Râbacov.

În același timp Râbacov fusese dat în urmărire internațională pentru tentativă de omor asupra afaceristului Vasili Șișcov. De notat că Grigori Caramalac avea afaceri în Bulgaria care se intersectau cu cele ale lui Ilia Pavlov. Era vorba de businessul hotelier din Veliko Tarnovo și Șumen, sau comerțul cu vin din Bulgaria în Republica Moldova.

Extindere regională

O depeșă a Departamentului de Stat al SUA pe tema crimei organizate bulgare, publicată de Wikileaks, oferă o evaluare clară a activităților lui Bozhkov, incluzând spălare de bani, privatizări frauduloase, intimidare, extorcare, raket, escrocherii și comeț ilegal cu antichități. Menține strânse relații cu mulți dintre foștii oficiali guvernamentali și cu grupurile de crimă organizată.

De notat că la finele anului trecut firma sa a preluat 25% din acțiunile Loteriei din Georgia. Restul de 75% s-au dus la o companie deținută de omul de afaceri georgian Koba Ghurtskaia, care are activități în special în domeniul telecomunicațiilor, dar are legături și cu Bulgaria.

Guvernul planifică să obțină dividende anuale de circa 10 milioane euro

APP susține că la elaborarea strategiei de realizare a proiectelor de parteneriat public-privat în acest domeniu ar fi fost preluată experiența din mai multe state europene. Astfel, s-a propus ca 75% din veniturile în sectorul loteriilor să revină Loteriei Naționale a Moldovei, care e monopol de stat. În ce privește pariurile, Loteria Națională a Moldovei va primi 90% din venituri, susține APP.

Cota venitului brut în sectorul automatelor de joc care va reveni Loteriei Naționale a Moldovei este de 51%, ceea ce reprezintă un procent mai mare decât în alte state europene unde există un astfel de parteneriat public-privat, cum ar fi în România.

Potrivit noii legi, în cazul automatelor de joc, acestea vor fi conectate la terminale fiscale, "ceea ce va permite monitorizarea strictă a veniturilor, dar și limitarea abuzurilor din partea gestionarului acestor automate de joc", susține Agenția Proprietății Publice.

Autoritatea estimează că venitul anual în bugetul de stat, doar sub formă de impozit pe venit, se va cifra la aproximativ 2,5 milioane euro, iar venitul anual la bugetul de stat, sub formă de dividende achitate de Loteria Națională a Moldovei, se planifică a fi de circa 9,5 milioane euro. Totodată se estimează că în acest domeniu vor fi create peste 600 de noi locuri de muncă.

Plahotniuc și reforma jocurilor de noroc

Amintim că doi ani în urmă, pe 28 iunie 2016, liderul democrat Vlad Plahotniuc aducea pe agenda publică subiectul despre efectele sociale nocive ale sălilor de jocuri de noroc și a cazinourilor și promitea o “implicare personală pentru a face ordine”.

Peste patru luni, pe 22 octombrie 2016, Camera de Licențiere decidea suspendarea tuturor licențelor de activitate în domeniul jocurilor de noroc, iar în aceeași zi sute de polițiști au intrat în forță și au sigilat toate cazinourile și sălile pentru jocuri de noroc din țară, sistându-le astfel activitatea.

Peste o zi, Vlad Plahotniuc reacționa, atribuindu-și succesul rezolvării problemei: „Lucrurile au fost rezolvate prin închiderea sălilor, urmând ca această activitate să fie reluată doar după ce va fi strict reglementată și vor exista modalități de control bine puse la punct”. Efectul acelor acțiuni a fost ratarea a sute de milioane lei venituri bugetare și trecerea în zona ilegală a unor activități din domeniul jocurilor de noroc.

În plus statul care până acum nu dat dovadă de a controla bine acest sector, se crede bun la gestionare.

În loc de liberalizare, avem monopol

De asemenea contrar angajamentelor din Acordul de Asociere cu UE, privind liberalizarea și îmbunătățirea accesului la diferite piețe autoritățile au extins monopolul deținut până acum de Loteria Naționala a Moldovei doar la organizarea și desfășurarea de loterii naționale, și la dreptul exclusiv de a gestiona toate activitățile de jocuri de noroc, cu excepția cazinourilor.

În plus, autoritățile nu au avut o abordare diferențiată, supunând sub monopol tot domeniul, inclusiv segmentul pariurilor sportive, care chiar și în legea nouă sunt catalogate cu un risc social scăzut. Or, această piață este una extrem de competitivă, iar până la instituirea monopolului și în țara noastră erau prezente reprezentanțe a unor companii internaționale cu reputație.

Prin această măsură, este foarte probabil că încasările bugetare din pariuri sportive să scadă, întrucît o parte importantă din consumatori au migrat pe online pentru a beneficia de o ofertă mult mai atractivă decît cea a Loteriei Naționale a Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării