main logo
926

Guvernul Filip a alocat peste 200 de milioane lei pentru Arena Naţională

În septembrie 2018 şi în aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a transferat în două tranşe 202 milioane de lei (peste 10 milioane de euro), pentru majorarea capitalului social al SRL „Arena Națională”, companie ce este partenerul public în cadrul proiectului de construcţie a Arenei sportive, realizat de o companie turcească.

Guvernul Filip a alocat peste 200 de milioane lei pentru Arena NaţionalăFoto: diez.md

Un raport de audit al Curţii de Conturi relevă că 102 milioane de lei, au fost transferaţi încă în anul 2018, în aceast sens pe 12 septembrie 2018 fiind emis şi un ordin de plată, dar majorarea de capital al SRL Arena Chişinău nu a fost înregistrată la Agenţia Servicii Publice, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel până în aprilie 2019, Arena Naţională avea un capital social de 419,3 milioane lei, iar unicul fondator/asociat este Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), cu cota de 100,0% din totalul aportului introdus în capitalul social. Cele 419,2 milioane de lei, sunt valoarea terenului cu suprafața de 69,2224 ha și 100.000 de lei - aport în numerar.

Abia în aprilie 2019, după ce Ministerul Finanţelor a transferat a doua tranșă de 100 milioane de lei, în calitate de aport în capitalul social al SRL „Arena Națională”, au fost efectuate modificările și completările în Registrul de stat al persoanelor juridice și în statutul companiei

În consecinţă acum SRL Arena Națională are un capital social de 621,28 milioane de lei.

Menţionăm că la finele lunii mai, Guvernul Filip a acceptat majorarea cu peste 1,5 milioane de euro a costurilor de construcție a Arenei Chișinău, suportate de către partenerul privat. 

Aceasta după ce s-a constatat că din start nu s-a prevăzut construcţie unei reţele de apeducte şi canalizare care să poată asigura activitatea normală a arenei sportive.

În consecință costurile estimate la 1,53 milioane de euro au fost incluse în costul final, respectiv în loc de 43 de milioane de euro, Arena va costa 44,53 milioane de euro.

De notat că proiectul Arena Chișinău a fost lansat la începutul anului trecut, iar lucrările pe un teren de 10 hectare de la Stăuceni au fost lansate în toamna anului 2018.

Darea în exploatare este planificată pentru mijlocul lunii octombrie 2019, iar până în luna mai 2019 erau gata circa 60% din lucrări.

Construcția Arenei este realizată de compania turcească Summa a impotecat terenul contra unei sume de peste 40 milioane de euro. 

Banii pentru construcție ar urma să fie rambursați ulterior de către Guvern, iar primele două rate în valoare de câte 5 milioane de euro urmau a fi achitate în decurs de 12 luni de la startul construcției.

Restul sumei va fi achitată conform unui grafic într-o perioadă de 11 ani, după ce arena va fi construită.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării