main logo
390

Guvernul aprobă inițierea negocierilor unui nou contract de finanțare cu BEI

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România”.

Guvernul: Negocierea unui nou contract de finanțare cu BEIGuvernul: Negocierea unui nou contract de finanțare cu BEI

Actualmente interfața dintre Republica Moldova şi România este formată de o linie electrică aeriană (LEA) de 400 de kV Vulcăneşti–Isaccea şi trei linii LEA de 110 kV. Guvernul intenționează să extindă rețeaua de electricitate cu alte linii, transmite IPN.

BEI urmează să acorde Moldovei un împrumut în valoare totală de 80 milioane de euro. Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcția unei stații back-to-back în Vulcănești și a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare de la Chișinău și de la Vulcănești. Astfel, va fi asigurată construcția și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din Republica Moldova și România.

Banii vor fi debursați de BEI în 20 de tranșe, pe măsura avansării lucrărilor preconizate. Dobânzile vor fi calculate pentru fiecare.

Costul proiectului este estimat la 275 mln euro. 80 mln euro va constitui finanțarea de la BERD. 70 mln euro va investi Banca Mondială. De asemenea, 40 mln euro vor fi oferiți de Uniunea Europeană sub formă de grant.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării