main logo
247

Guvernul a audiat Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2018

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de hotărâre a Parlamentului referitoare la Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2018.

Guvernul a audiat Raportul privind executarea bugetului de stat pe 2018Foto: moldpres.md

Potrivit proiectului, bugetul de stat a fost executat la venituri în sumă de 36,4 miliarde de lei și cheltuieli în valoare de 38,7 miliarde lei, la un deficit de peste 2,27 miliarde de lei, itransmite Știri.md cu refefire la Moldpres

„Politica bugetar–fiscală în anul 2018 a fost una prudentă, urmărindu-se scopul de a consolida poziția bugetar-fiscală și a gestiona eficient finanțele publice”, se spune în raport. La 1 octombrie anul trecut a fost inițiată reforma fiscală. Aceasta s-a referit la mai multe modificări în ceea ce privește TVA și accizele, majorarea scutirii personale în mărimea nivelului minim de existență (24 000 lei), introducerea cotei unice a impozitului pe venit pentru persoanele fizice în mărime de 12 la sută. De asemenea, reducerea contribuției de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat de la 23 la sută la 18 la sută.

Pentru prima dată, în anul trecut a fost aplicată regula bugetar-fiscală care limitează deficitul Bugetului Public Național (fără granturi) la 2,5 la sută din Produsul Intern Brut. Bugetul public național în anul 2018 a înregistrat un deficit în sumă de 1 miliard 613,0 milioane de lei, față de cel prevăzut în sumă de 6 miliarde 461,3 milioane de lei. Ca pondere în PIB, acesta a constituit 0,85 la sută, cu 2,52 puncte procentuale mai puțin în raport cu prognoza precizată. Deficitul mai mic se explică prin executarea sub nivelul preconizat a cheltuielilor de către bugetele locale, precum și ale proiectelor finanțate din surse externe, drept urmare „a incertitudinii finanțării acestor proiecte, executării tardive a lucrărilor, efectuării achizițiilor și rezilierii contractelor pe unele proiecte”.

La bugetul public național au fost încasate venituri cu 0,2 la sută mai puțin decât prevederile anuale, iar partea de cheltuieli a fost realizată la nivel de 92,3 la sută. Veniturile au crescut în 2018 cu 8,7 la sută față de anul precedent, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 9,3 la sută.

Potrivit raportului, încasările la bugetul de stat au fost realizate în sumă de 36 miliarde 432,7 milioane de lei, cu 1,5 la sută sub nivelul prevederilor precizate, iar cheltuielile au fost efectuate în sumă de 38  miliarde 708,3 milioane de lei, cu 7,9 la sută sub nivelul prevederilor precizate.

În structura veniturilor bugetului de stat pe anul 2018, partea  preponderentă – 93,5 la sută reprezintă încasările de la impozite și taxe. Ministerul Finanțelor raportează creșteri la cheltuieli practic în toate domeniile, cele mai semnificative fiind în domeniul  economiei (+21,8%); apărare națională (+13,3%); protecție socială (+11,8%); ordine publică și securitate naționale (+8,4%); în învățământ (+8,1%); cultură, sport, tineret, culte și odihnă (+6,3%); ocrotirea sănătății (+5,4%).

Ponderea datoriei de stat în PIB, la situația din 31 decembrie 2018, a fost de 27,4 la sută, fiind cu 1,5 puncte procentuale mai mică comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2017.

Cabinetul de miniștri a aprobat, de asemenea, proiectul de hotărâre a Parlamentului privind raportul referitor la executarea fondurilor de asigurări de asistență medicală și respectiv  Raportul privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2018.

Cele trei proiecte, aprobate de guvern, vor fi remise spre examinare parlamentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării