main logo
2420

Guvernul a aprobat simplificarea procesului de administrare a afacerilor

În cadrul ședinței de astăzi, 26 martie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind excluderea obligației utilizării mai multor formulare tipizate.

Guvernul a aprobat simplificarea procesului de administrare a afacerilorFoto: Ministerul Finanțelor

Scopul de bază este simplificarea procesului de administrare a afacerilor, transmite Știri.md.

Proiectul aprobat prevede excluderea necesității utilizării formularelor tipizate de documente primare cu regim special:

  • avizul de însoțire a mărfii
  • foaia de parcurs

Astfel, contribuabilii vor aproba și tipări de sine stătător formularele de documente primare, cu elemente obligatorii prevăzute pentru acestea, pentru a justifica consumul de carburanți.

Aferent excluderii avizului de însoțire a mărfii, la transportarea/expedierea mărfurilor, contribuabilii (furnizorii) vor elibera factura fiscală pentru livrarea mărfurilor.

Totodată, hotărârea va exclude obligația de a înregistra formularele scrisorilor de transport internațional (CMR) procurate de la Î.S. Editura de Imprimare „Statistica”.

De asemenea, în scopul racordării cadrului normativ la prevederile Codului vamal, în vigoare de la 1 ianuarie 2024, și a HG nr. 92/2023 cu privire la punerea în aplicare a Codului vamal, formularele de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal - certificatul de origine preferențială a mărfurilor și chitanța de încasare a amenzii la locul constatării contravenției - au fost excluse din Nomenclatorul formularelor tipizate de documente primare cu regim special.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării