main logo
422

Guvernator: Sectorul de creditare nebancară, în proces de transformare

Conviețuirea pe aceeași piață a instituțiilor bancare și nebancare de credit este un fenomen absolut natural, care actualmente este în proces de transformare, consideră guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Guvernator: Sectorul de creditare nebancară, în proces de transformareGuvernator: Sectorul de creditare nebancară, în proces de transformare

Potrivit lui, organizațiile nebancare de credit, datorită dimensiunilor mici, dar și a profilului mai sporit de risc, au o flexibilitate mai mare, costuri de procesare mai mici și de obicei, o mărime mai mică a creditelor, transmite Știri.md cu referire la IPN

„Piețele lor în condiții normale sunt în mare măsură diferite și suprapunerea activităților nu este critică”, a declarat Octavian Armașu în cadrul unui interviu realizat în baza întrebărilor adresate de către mass-media, urmare a solicitării BNM.

În 2018 a fost pusă baza reglementării sectorului respectiv prin aprobarea și intrarea în vigoare, la 1 octombrie, a Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară. „Reformarea sectorului va contribui la stabilirea unui mediu concurențial sănătos, care să asigure o asumare echilibrată a riscurilor și să ofere clienților diverse instrumente de finanțare, în condițiile protejării drepturilor consumatorilor”, menționează guvernatorul BNM.

Banca Națională monitorizează piața creditelor în ansamblu, pentru a înțelege care sunt procesele, fenomenele. A fost creată și o nouă platformă – Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), care include și reprezentanți ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare. „Mi-aș dori să operaționalizăm acest consiliul, să-l facem funcțional și, prin acest mecanism, să avem un impact mai mare în reglementarea pieței respective”, a menționat guvernatorul BNM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării