main logo
462

Grupul Trans-Oil a reuşit să vândă eurobonduri de 300 milioane dolari

Grupul Trans Oil (Aragvi Holding International Ltd) anunţă că investitori din Elveția, Marea Britanie, SUA au cumpărat toate euro-obligațiunile garantate în valoare de 300 milioane dolari, emise la valoarea nominală pe 1 aprilie 2019.

Grupul Trans-Oil a reuşit să vândă eurobonduri de 300 milioane dolari

Potrivit informației de pe site-ul companiei, investitori din Europa au cumpărat 33% din euro obligațiunile emise. Investitori din Elveția – 29%, din Marea Britanie – 19%, din SUA – 18% şi un procent din alte țări, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Perioada de maturitate este 5 ani, la o rată de aproximativ 12%.

Trans Oil a încercat să-și facă debutul pe piața obligațiunilor în februarie 2018, dar nu a reușit din cauza condițiilor pieței de atunci.

Debursarea în urma emisiunii va avea loc pe 9 aprilie 2019 cu maturitatea la 9 aprilie 2024. Potrivit Grupului, investitorii americani și europeni au manifestat un interes sporit față de oferta emisiunii. Obligațiunile vor fi listate oficial la bursa Irish Stock Exchange din Dublin, începând cu 9 aprilie 2019. În calitate de consultanți financiari în această tranzacție au fost Citibank Global Markets, Renaissance Securities și UBS AG.

Fitch Ratings a acordat ratingul B (EXP) Stabil euro obligațiunilor pe cinci ani propuse de Trans-Oil, emise de filiala Aragvi Finance International DAC din Irlanda, iar S&P Global Ratings a acordat ratingul B - (preliminar) Stabil. 

Totuși, rating-urile acordate de cele două agenții sunt deocamdată preliminare. Rating-urile finale vor fi stabilite după recepționarea și revizuirea documentației aferente tranzacției finale.

Această emisiune este prezentată ca una de debut atât pentru companie cât și pentru Republica Moldova, în general, dar 12 ani în urmă, compania Tristan Oil, parte a grupului Ascom a lui Anatol Stati reuşea prin emisiune de eurobonduri să se împrumute cu peste 300 de milioane de dolari de pe piaţa internaţională.

La fel şi Tristan Oil a obţinut ratinguri de la agenţiile internaţionale. Este adevărat că spre deosebire de Trans-Oil/Aragvi, Tristan Oil îşi desfăşura activitatea în special în Kazahstan în domeniul petrolier şi gazier.

Mai adăugăm că grupul Aragvi/Trans-Oil, are afaceri de peste jumătate de miliard de dolari (circa 9 miliarde de lei), include peste 20 de companii din Moldova, Ucraina, Elveţia, Cipru şi Irlanda şi este controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării