main logo
573

Grosu: Suntem mai bine pregătiți de întreruperi de gaze decât acum un an

Republica Moldova este mai bine pregătită pentru posibile întreruperi în aprovizionarea cu gaze decât acum un an, când compania de tristă faimă (Gazprom, din 1 octombrie 2021 - "I.") a redus cu două treimi aprovizionarea cu gaze către Moldova.

Grosu: Suntem mai bine pregătiți de întreruperi de gaze decât acum un anFoto: știri.md

Potrivit Infotag, acest lucru l-a declarat preşedintele parlamentului, Igor Grosu, transmite Știri.md.

Într-un interviu acordat postului de radio Vocea Basarabiei, el a remarcat că "guvernul este mai pregătit" şi, în plus, "acum Moldova are mulţi prieteni în Occident, în Uniunea Europeană, care vor veni în ajutor".

Vorbind despre furnizarea de gaze din surse alternative către regiunea transnistreană, el a spus că "Tiraspolul trebuie mai întâi să înveţe să plătească pentru ele".

"Nu, mai întâi trebuie să ne asigurăm că vor plăti pentru consum. Trebuie să se întâmple. Ei sunt cetăţenii noştri, trebuie să avem grijă de ei.

Dar mai întâi cetăţenii noştri din această regiune, care se află temporar sub controlul forţelor separatiste, trebuie să plătească pentru ceea ce consumă", a spus Grosu, amintind că datoria regiunii transnistrene pentru gaze se ridică deja la 8 miliarde de dolari.

Întrebat dacă negociatorii moldoveni ar fi putut obţine un preţ mai bun pentru gaz, el a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă Moldova ar recunoaşte datoria pentru gazul regiunii transnistrene şi un oarecare nou statut pentru Transnistria.

"Dacă am recunoaşte datoria de 8 miliarde de dolari a Transnistriei, dacă am recunoaşte, poate, noul statut al Transnistriei, dacă am aplauda toate atrocităţile care au loc în Ucraina - posibil.

Dar nu sunt sigur, pentru că gazul ieftin sau gazul gratuit este ca brânza gratuită într-o capcană pentru şoareci. Nu există!", a spus Grosu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării