main logo
510

Granturi agricultorilor pentru a falicita accesul la piețe de desfacere

Proiectul Băncii Mondiale ”Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P) a lansat un nou apel de granturi pentru facilitarea accesului producătorilor autohtoni la pieţele de desfacere.

Granturi agricultorilor pentru a falicita accesul la piețe de desfacereGranturi agricultorilor pentru a falicita accesul la piețe de desfacere

Solicitările pot fi depuse până la data de 31 ianuarie 2019, iar finanţarea rambursabilă poate fi de până la 350 mii de dolari, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Susţinerea are loc în cadrul Programului de granturi investiționale ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” şi se realizează împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care continuă finanțarea grupurilor de producători agricoli.

Despre lansarea celui de-al şaptelea apel de granturi investiţionale pentru facilitarea accesului la pieţele de desfacere a anunţat ministrul de resort Nicolae Ciubuc, la conferinţa de presă, unde a relatat despre rezultatele MADRM în anul 2018 şi priorităţile pentru 2019.

“Deşi anul 2018 a fost complicat, mai ales din punct de vedere instituţional, am avut şi multe reuşite promiţătoare. Toate aceste rezultate ne fac să fim optimişti şi să ne propunem scopuri ambiţioase pentru anul următor. Astfel, în 2019, vom continua să ne conformăm Acordului de Asociere cu UE, vom promova reforme, facilitând accesul la pieţe noi de desfacere, vom creşte competitivitatea sectorului agroindustrial prin investiţii în infrastructura post-recoltare ş.a.”, a estimat oficialul.

Conform ministrului, în perioada 20 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, grupurile de producători care își desfășoară activitatea în domeniul horticol sau zootehnic (colectarea și/sau procesarea mierii de albini și colectarea și/sau procesarea laptelui) vor putea solicita finanțare nerambursabilă de până la 350 000 de dolari pentru procurarea utilajului post-recoltă și echipamentului tehnologic.

Pentru a beneficia de grant, grupurile de producători trebuie să fie constituite din cel puțin cinci membri, cu activitate individuală de cel puțin trei ani în sectorul horticol sau un an în sectorul zootehnic, și să asigure co-finanțare de minimum 50% din valoarea costurilor eligibile. Sunt invitate să participe atât grupurile nou-formate, cât și cele finanțate în cadrul apelurilor precedente, care doresc să completeze finanțarea obținută până la plafonul cumulativ de 350 mii de dolari SUA per grup în vederea extinderii afacerii. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Detalii despre criteriile de eligibilitate și setul de documente necesare sunt disponibile pe pagina web www.aipa.gov.md sau www.capmu.md.

Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” se află la cea de-a șaptea rundă de implementare. De la lansarea programului, în 2014, și până în prezent, au fost finanțate 34 de grupuri de producători, care au unit 195 de producători agricoli. Valoarea totală a resurselor de grant debursate constituie 9,2 milioane de dolari, iar co-finanţarea asigurată de grupurile de producători reprezintă cca 12 mln de dolari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării