main logo
697

Grabă mare la Guvern: Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2019 va fi elaborat fără APL

În acest an Guvernul intenţionează să elaboreze şi să prezinte mai operativ proiectul Legii Bugetului de Stat, astfel că acesta să fie ajungă în Parlament până pe 15 octombrie 2018, au anunțat oficialități din cadrul Ministerului Finanţelor.

Grabă la Guvern: Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2019, fără APL

Guvernul, conform calendarului bugetar prevăzut de Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale urmează să prezinte Parlamentului proiectul legii bugetului de stat anuale (pentru 2019) către 15 octombrie, a anunţat în cadrul unei şedinţe Tatiana Ivanicichina, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, potrivit Mold-Street.

Ar fi un record pentru ultimii 3-4 ani când proiectul Legii bugetului era elaborat şi prezentat Parlamentului cu întârzieri de 3-6 luni.

Pentru a accelera procesul de elaborare a documentului Ministerul Finanţelor a propus ca proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 să fie elaborat fără o consultarea şi a Autorităţilor Publice Locale (APL).

"Ținând cont că anul 2018 este an electoral, s-a decis (deviere de la prevederile legale) avansarea termenelor pentru elaborare și prezentarea de către Guvern a proiectului de lege nominalizate pentru adoptarea acestuia de către Parlament până la încheierea mandatului deputaților.

Din aceste considerente, APL nu vor fi implicate la etapa dată în elaborarea anticipată a proiectelor bugetelor locale, respectiv, nici consultări nu vor avea loc", se arată într-o notă informativă prezentată de Tatiana Ivanicichina, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Totuși, APL vor fi informate despre limitele transferurilor aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2019, necesare elaborării proiectelor bugetelor locale, iar în cazul existenței a careva divergențe pe marginea volumului transferurilor, acestea se vor recepționa de la APL, se vor examina, iar rezultatele vor comunicate, a precizat oficialul..

Modificarea limitelor transferurilor, în cazul adoptării de către Parlament a Legii bugetului de stat pentru anul 2019 până la încheierea mandatelor a deputaților, va fi posibilă doar la o modificare a acesteia.

În conformitate cu prevederile art.52 din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, propunerile de buget ale APL se examinează de către Ministerul Finanțelor, iar rezultatele examinării acestora se supun consultării cu aceste autorități. 

De notat că anul trecut, Guvernul a adoptat proiectul legii bugetului de stat pentru 2018, abia pe 21 noiembrie 2017, după ce şi-a dat acesta a fost avizat pozitiv de conducerea Partidului Democrat. În Parlament acest a ajuns în decembrie.

În consecinţă majoritatea APL au reuşit să adopte bugetele anuale abia la finele anului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării