main logo
2995

Gazprom: Partea moldovenească încalcă regulat prevederile contractului

Gazprom a confirmat furnizarea de gaze naturale pentru Republica Moldova pentru luna octombrie curent.

Gazprom: Partea moldovenească încalcă regulat prevederile contractuluiFoto: știri.md

De asemenea, compania susține că partea moldovenească încalcă "în mod regulat" prevederile contractului privind termenul de achitare a gazului furnizat, transmite Știri.md.

"Gazprom a confirmat furnizarea de gaze către Moldova în octombrie 2022 în valoare de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Volumul este predeterminat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la punctul de intrare Sohranovka.

Menționăm, de asemenea, că partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat. Totodată, din vina părții moldovenești, nu a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriei istorice pentru gazele furnizate în anii anteriori. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia în orice moment prezentul contract", comunică concernul rus.


Menționăm că în dimineața zilei, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că livrarea de gaze naturale către Moldova are loc în regim normal, iar, conform calculelor preliminare, prețul de achiziție va fi de 1.031 de dolari per mia de metri cubi.

Tot astăzi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că, în conformitate cu condițiile contractuale cu Gazprom, pentru luna octombrie curent este prevăzută livrarea a 70% din volumele necesare de gaze naturale. 

Vicepremierul a mai spus că Gazprom a limitat livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova invocând o problemă tehnică.  "Au făcut referință la o problemă tehnică, dar noi considerăm că nu este argumentată. Incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare. De exemplu, ieri, am primit confirmarea despre continuarea livrărilor abia după ora 20:00. Noi credem că nu este un comportament normal. Contăm pe o relație de bună credință, corectă. Până la urmă vorbim de viața și sănătatea oamenilor și cred că colegii de la Gazprom ar trebuie să înțeleagă acest lucru", a menționat Spînu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării