13 februarie, 06:17
184
1
Gazprom ar putea reduce cu circa 50% prețul gazelor pentru Bulgaria
13 februarie, 06:17
184
1

Gazprom se pregătește să revizuiască parametrii prețului la gaze indicat în contractul de furnizare a gazului în Bulgaria. Conform informațiilor Kommersant, în loc de cotațiile la petrol, indexarea prețului se va baza pe cele din hub-urile vest-europene.

Potrivit analiștilor, citați de Kommersant, prețul gazelor rusești pentru Bulgaria poate scădea cu peste 50%, până la 140 de dolari pentru o mie de metri cubi, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com

De altfel Gazprom a fost obligat să revizuiască formula prețurilor datorită angajamentelor față de Comisia Europeană ca parte a soluționării anchetei antitrust. În plus, din toamna Bulgaria va putea primi gaz din Azerbaidjan, precum și LNG de pe piața mondială.

Gazprom Export poate modifica formula prețului din contractul de furnizare a gazului pe termen lung cu Bulgargaz, au declarat pentru Kommersant surse cunoscute cu negocierile. Bulgargaz, pe 10 februarie, a anunțat că speră să încheie negocierile cu Gazprom Export până la sfârșitul lunii februarie, ceea ce ar reduce semnificativ prețul gazelor pentru Bulgaria.

De notat că din cauza iernii calde prețurile la hub-urile din Europa au scăzut la aproape 100 dolari pentru o mie de metri cubi. În consecință o schimbare a indexării va conduce într-adevăr la scăderea prețurilor pentru Bulgaria. 

Revizuirea contractului a fost inițiată de Bulgaria. În același timp, în 2018, Gazprom, în cadrul soluționării pretențiilor antimonopoli ale Comisiei Europene, și-a asumat obligații suplimentare cu privire la cinci piețe izolate - țările baltice, Polonia și Bulgaria.

De notat că de la începutul acestui an Bulgaria, primește gaze prin intermediul Turk Stream, ceea ce a permis o reducere cu circa 5% a prețului gazelor naturale rusești pentru consumatorii bulgari, de la 1 ianuarie 2020.

Inaugurarea acestei conducte a lăsat Moldova fără venituri de circa 50 milioane de dolari, din tranzitul de gaze rusești spre Bulgaria și Turcia.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter