main logo
896

Găgăuzia adoptă propria lege cu privire la patenta de întreprinzător

Comitetul Executiv şi Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) au adoptat marţi propria lege regională "Cu privire la patenta de întreprinzător".

Găgăuzia adoptă propria lege cu privire la patenta de întreprinzătorPropria lege cu privire la patenta de întreprinzător, adoptată în Găgăuzia

Aceasta a fost adoptată în două lecturi cu voturile a 25 de membri ai APG prezenţi la şedinţă, transmite Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, documentul a fost elaborat în regim de urgenţă, după ce, la sfârşitul lunii decembrie 2018, Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a luat decizia finală privind anularea acesteia. În regiune activează pe bază de patentă mai mult de 2 mii de persoane.

După adoptarea legii, mai mulţi deputaţi ai APG au discutat despre apărarea împuternicirilor Găgăuziei.

Deputatul Grigorii Uzun şi-a invitat colegii din parlamentul regional să se unească şi în jurul altor chestiuni problematice.

"Am fost recent la piaţa din Vulcăneşti, unde am fost întrebat de renumitul nostru medic veterinar (cu o experienţă de 40 de ani): cum s-a întâmplat că mi-a fost luată ştampila Serviciului Veterinar? De ce voi, membrii APG, nu ne ajutaţi? Nu i-am putut răspunde. Să ne gândim la ce putem face. Poate că atunci vom crea propriul serviciu veterinar", a spus deputatul.

Deputatul Serghei Cimpoieş a propus adoptarea unei legi privind serviciul fiscal de stat al Găgăuziei, care va fi apoi introdusă în cadrul legislaţiei naţionale.

Deputatul Grigorii Diulgher a vorbit despre plângerile alegătorilor referitor la absenţa în regiune a comisiei proprii de stabilire a invalidităţii.

"Persoanele cu dizabilităţi cu greu pot ajunge la Comrat. Şi sunt impuşi să meargă la Chişinău. Cetăţenii îmi spun că la Chişinău sunt umiliţi la comisie şi refuză să meargă acolo", a spus el.

Preşedintele APG, Vladimir Kîssa, a propus deputaţilor să nu facă "show" la şedinţa specială, ci "să prezinte problemele".

Deputatul Nikolai Ivanciuk consideră că APG trebuie împreună cu Comitetul Executiv să obţină respectarea drepturilor şi împuternicirilor.

"Trebuie să arătăm Chişinăului că nu avem nevoie de nimic străin, dar nici nu vom renunţa la ale noastre. Trebuie să avem propriile servicii - veterinar, fiscal şi altele, dar acestea trebuie să fie în subordinea instituţiilor corespunzătoare de la Chişinău. Nu vrem să fim în subordinea vreunui raion", a spus el. 

La sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a prelungit termenul de activitate în baza patentei de întreprinzător până la sfârşitul anului 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării