main logo
402

Gaburici, la Bucureşti: Aprovizionarea cu gaze, preocuparea R. Moldova

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici participă la Reuniunea Ministerială a Parteneriatului Estic privind domeniul energetic, care are loc la Bucureşti.

Gaburici, la Bucureşti: Aprovizionarea cu gaze, preocuparea R. MoldovaGaburici, la Bucureşti: Aprovizionarea cu gaze, preocuparea R. Moldova

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici participă la Reuniunea Ministerială a Parteneriatului Estic privind domeniul energetic, care are loc la Bucureşti, transmite Știri.md cu referire la tvr.md

În discursul său, ministrul Economiei şi Infrastructurii a apreciat sprijinul acordat de Uniunea Europeană autorităţilor moldoveneşti în promovarea reformei sectorului energetic. 

„Depunem eforturi considerabile pentru a accelera dezvoltarea durabilă a ţării, precum şi implementarea proiectelor de interconectare ale Republicii Moldova cu reţelele de gaze naturale şi electricitate europene. Aceste iniţiative au o importanţă deosebită pentru asigurarea securităţii energetice a ţării”, a declarat Chiril Gaburici.

Totodată, ministrul Economiei şi Infrastructurii a menţionat că securitatea aprovizionării cu gaze este una dintre cele mai mari preocupări ale Republicii Moldova, mai ales în contextul geopolitic actual.

„Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a accelera construcţia conductei de gaz Ungheni - Chişinău. Partenerii din România împărtăşesc îngrijorările noastre şi şi-au asumat un calendar foarte ambiţios de realizare a proiectului, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi cel al României”, a punctat ministrul.

Referindu-se la proiectele de interconectare a reţelelor de energie electrică, Chiril Gaburici a apreciat suportul Uniunii Europene pentru integrarea Republicii Moldova în piaţa de energie electrică a UE, prin avansarea interconexiunii asincrone de electricitate dintre Moldova şi România:

„Vreau să cred că provocările viitoare ne vor face mai uniţi, mai consecvenţi şi mai puternici, sunt convins că doar împreună vom obţine rezultate bune pentru îmbunătăţirea politicilor energetice legate de dezvoltarea durabilă, inclusiv asigurarea accesului la resurse energetice furnizate fiabil şi la preţuri competitive, toate acestea în beneficiul consumatorului final. Cu toţii sperăm că legăturile puternice şi relaţiile dintre poporul român şi Republica Moldova, precum şi între Guvernele noastre vor facilita îndeplinirea obiectivelor angajate”.

În cadrul evenimentului, ministrul Chiril Gaburici a avut un schimb de opinii cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze naturale în context regional, cu comisarul european pentru Energie şi Schimbări Climatice, Miguel Arias Cañete, Directorul General al DG Energy, Dominique Ristori şi Directorul General Adjunct al DG Energy, Klaus-Dieter Borchardt. Oficialii s-au referit la potenţialele scenarii de dezvoltare a situaţiei privind tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Ucrainei, începând cu anul 2020.

De asemenea, Chiril Gaburici a avut întrevederi cu oficiali din Azerbaijan, Bulgaria şi Ucraina, în cadrul cărora a fost discutat rolul autorităţilor şi a operatorilor de pe piaţa gazelor naturale din aceste ţări pentru finalizarea proiectului de livrare a gazelor în regim de flux invers pe conductele transbalcanice, dar şi posibilităţile furnizării de gaze naturale din surse alternative.

Reuniunea Ministerială privind domeniul energetic întruneşte la Palatul Parlamentului miniştrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene şi Parteneriatului Estic, evenimentul fiind prezidat de ministrul român al energiei, Anton Anton.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării