main logo
5512

Furtul miliardului: Fiecare moldovean va plăti câte 10.000 de lei

Fiecare moldovean va plăti câte 10.000 de lei pentru a întoarce miliardul furat. O spun experții, care susțin că dat fiind faptul că rambursăm greu creditul, scoatem din buzunar mai mult pentru dobândă.

Furtul miliardului: Fiecare moldovean va plăti câte 10.000 de lei

În ultimii doi ani, de exemplu, am achitat 1 miliard și jumătate de lei Băncii Naționale, iar 85 la suta din sumă reprezintă doar dobânda, transmite Știri.md cu referire la protv.md

În 25 de ani, moldovenii trebuie să achite 25 de miliarde de lei, așa cum a stabilit cabinetul Filip în 2016, atunci când creditul luat de la BNM s-a transformat în datorie de stat. Asta ar însemna 10.000 de lei de persoana sau echivalentul, de exemplu, a unui an de contract de studii la universitate.

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, IDIS-ViitorulSau o familie din doi pensionari – 20.000 de lei, daca rămân în viață 25 de ani, iar o familie de patru persoane – 40.000 de lei.

„Și nu doar eu, dar și copii și următoarea generație și nu mi se pare drept și onest.”

Și asta nu ar fi unica problema. Pentru că intoarcem greu creditul, plătim mai mult pentru dobândă. De pildă, în 2017-2018 am achitat 1 miliard 590 milioane lei catre BNM. 85 la suta din sumă reprezintă doar dobânda.

Oazu Nantoi, deputat PAS: Dar acești cetățeni au ales guvernarea care au furat miliardul acesta?

Andrian Candu, vicepreședinte al Partidului Democrat, formațiune care s-a aflat la guvernare când s-a hotarat ca datoria să fie achitată din buzunarele cetățenilor, susține că decizia a fost luată pentru a-i ajuta pe cei care aveau bani în cele trei bănci falimentare.

Andrian Candu, deputat PDM: Miliardul care a fost pus pe umerii oamenilor, cum mentionați dvs, este acel miliard care a fost dat cetățenilor RM ca să nu-și piardă depunerile în cele trei bănci, atunci când a fost luată decizia de lichidare a băncilor.

Miliardul furat înseamnă de fapt 13,34 de miliarde de lei, cu o dobândă în plus de 11,1 miliarde, datoria pusă pe umerii cetățenilor, care va fi achitată de guvern până în anul 2041. Economiștii precizeză că nu se știe nici până astăzi valoarea totala a fondurilor sustrase fraudulos din sistemul bancar. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării