main logo
2264

Furtul miliardului: Câți bani s-au recuperat până în mai 2019

Până în prezent, au fost recuperați 2,285 miliarde de lei din cele peste 13 miliarde care reprezintă creditul de urgență acordat de către Banca Națională a Moldovei.

Furtul miliardului: Câți bani s-au recuperat până în mai 2019Foto: bnm.md

Despre aceasta a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă joi, 16 mai, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Potrivit guvernatorului, o parte din bani au fost recuperați prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei bănci falimentate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Altă parte  a fost recuperată prin lichidarea activelor. Circa 850 de milioane de lei au fost recuperați de la persoanele condamnate pentru frauda bancară.  

Întrebat despre solicitarea deputaților Blocului ACUM de a desecretiza raportul Kroll 2, Octavian Armașu a declarat că BNM a primit mai multe solicitări în acest sens din partea unor parlamentari, însă este surprins de insistență, deoarece Banca a anunțat nu o dată că Kroll 2 a fost ridicat de procuri încă în martie 2018. 

„Banca Națională nu deține acest raport. Noi nu-l avem fizic. El a fost ridicat, conform procedurilor de urmărire penală, în cadrul dosarului fraudei bancare”, a declarat Octavian Armașu.

Frauda bancară a avut loc în perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecință au fost lichidate, a impus intervenția statului și alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării