main logo
8258

Frauda bancară. Procurorii anunță la cine au ajuns 9,5 miliarde de lei

Strategia de recuperare a banilor sustrași de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost făcută publică astăzi de șefii de la Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Procuratura Anticorupţie şi Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale.

Frauda bancară. Procurorii anunță la cine au ajuns 9,5 miliarde de lei

Procurorul General, Eduard Harunjen, a menționat, în cadrul unei conferinţe de presă, că scopul acestui document este recuperarea mijloacelor fraudate în mărime maximă posibilă. 

“Frauda bancară cuprinde o perioadă mai lungă începând cu anul 2007 până în 2014. A fost făcut un volum mare de lucru, fiind instrumentate peste 200 de cauze penale. În aceste dosare procurorii au documentat peste 200 persoane din R. Moldova şi de peste hotare“, a spus Harunjen, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a afirmat că suma totală a pierderilor din sistemul bancar, provocate de fraudele masive de la cele trei bănci, este de 10,7 miliarde de lei.

Potrivit surse citate, beneficiarii a 9,5 miliarde de lei din suma totală au fost deja identificați. “În cadrul investigațiilor s-a constatat că de pe urma fraudei bancare au beneficiat două grupuri mari: așa-numitul ”Grupul Gacikevici” și ”Grupul Filat, Platon, Șor”. Ambele grupări au obținut mijloace financiare prin acordare sau primire de credite ilegale”, a spus Beţişor.

Procurorul a menţionat că Ilan Şor, Chiril Lucinschi, fostul şef al Consiliului administrativ al Băncii de Economii (BEM), Grigore Gacichevici, fostul prim-ministru Vlad Filat şi ruda sa, Ion Rusu, au fost implicaţi în furtul banilor.

Bețișor a dat asigurări că toţi banii vor fi identificaţi şi returnaţi în ţară, inclusiv din străinătate.

La rândul său, șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, a precizat că publicarea acestei strategii "este un succes al întregii echipe de investigare a acestui dosar”. 

Documentul are peste 30 de pagini şi conţine date despre beneficiarii fraudei şi complicii lor şi modalitatea prin care banii furaţi urmează să fie recuperaţi. În document nu se regăsesc informații care constituie secretul urmăririi penale, inclusiv traseul recuperării banilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării