main logo
1061

Frauda bancară: Procurorii ancheteză acordarea garanțiilor de stat

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, anunță că procurorii investighează acordarea de către Guvern, în anii 2014-2015, a garanțiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare și devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Frauda bancară: Procurorii ancheteză acordarea garanțiilor de stat

Potrivit lui, oamenii legii verifică legalitatea acordării acestor garanții de stat. De asemenea, procurorii investighează, în cadrul dosarului privind furtul miliardului, și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău sub aspectul mijloacelor financiare cu care a fost concesionat, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Șeful PA a declarat că în dosarul furtului miliardului se investighează aspectul privind acțiunile de alocare a garanțiilor de stat în valoare de aproximativ 14 miliarde de lei în noiembrie 2014 și martie 2015, inclusiv activitatea din martie 2015 a comisiei special instituite a Ministerului Finanțelor referitor la acordarea garanțiilor de stat în sumă de 47 milioane de dolari. 

Viorel Morari a menționat că există și bănuiți pe acest episod, dar a refuzat să dea nume făcând trimitere la prejudicierea anchetei.

Totodată, procurorul în concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău către Avia Invest SRL în perioada anului 2013 se verifică drept versiune inclusiv declarația fostului șef al CNA Viorel Chetraru că s-ar fi cărat la aeroport saci cu bani furați de la BEM.

Potrivit lui, în dosarul furtului miliardului sunt examinate și alte aspecte precum: intrarea în acționariatul Băncii de Economii în perioada anului 2011, intrarea în acționariatul Unibank în 2012, intrarea în acționariatul Băncii Sociale în perioada anului 2013, aspecte privind datoria BEM  față de Victoriabank de peste două miliarde de lei, privind acțiunile în perioada anilor 2011-2014 ale persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul autorităților statului în coraport cu informațiile privind devalizarea sistemului bancar, privind acțiunile persoanelor din cadrul Guvernului, în anul 2013, privind vânzarea pachetului de acțiuni de la BEM și privind acțiunile notarilor sau executorilor judecătorești în coraport cu activitatea băncilor menționate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării