1179
0
Frauda bancară: Dosarul Platon: Sechestru pe 869 milioane, încasat -1,2 miliarde
1179
0

Printr-o sentință emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 20 aprilie 2017, și menținută ulterior de instanțele ierarhic superioare, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor.

Foto: agora.md

Prin aceeași sentință s-a dispus „încasarea din contul lui Platon Veaceslav în folosul părții civile BC „Banca de Economii” SA, (…) mijloace financiare în valoarea prejudiciului cauzat prin infracțiune în sumă de 869,22 milioane de lei”, fiind aplicat sechestru pe un șir de bunuri și cote-părți din mai multe firme care ar fi fost controlate de Platon prin persoane interpuse, transmite Știri.md

Potrivit Zdg.md, pe 2 octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului, a vândut 41,09% din capitalul social al „Moldova Agroindbank” pentru suma de 451,53 milioane lei, iar pe 18 martie 2019 a vândut 63,89% din capitalul social al „Moldindconbank” în schimbul sumei de 764,04 milioane lei. 

Adunați, banii obținuți în urma vânzării acțiunilor de la cele două bănci se ridică la 1,21 miliarde de lei. Din această sumă 869 de milioane au fost transferate către BEM, iar restul sunt păstrați pe un cont special de depozit.

Deși întregul prejudiciu din dosarul Platon a fost recuperat, pe mai multe bunuri și companii pe care procurorii i le atribuiau acestuia continuă să fie aplicate sechestre. 

Totodată, hotărârea CSJ din 14 noiembrie 2018, prin care lui Platon i-a fost păstrată pedeapsa stabilită de instanțele inferioare, inclusiv de confiscare a averii, a fost atacată cu recurs în anulare de către avocații acestuia. O ședință pe acest caz a fost stabilită la CSJ pentru data de 19 martie curent. 

În cazul în care judecătorii care vor examina recursul în anulare vor modifica sentința lui Platon sau vor decide să trimită dosarul la rejudecare, iar ulterior magistrații vor stabili o pedeapsă mai blândă sau îl vor achita pe Platon, atunci Guvernul ar putea fi obligat să plătească despăgubiri de sute de milioane de lei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter