main logo
962

Frauda bancară. Beţişor: Rămân de recuperat 10,7 miliarde de lei

Astăzi au fost făcute public sumele de bani și numele celor implicați în furtul secolului.

Frauda bancară. Beţişor: Rămân de recuperat 10,7 miliarde de lei

Din cei 13,34 miliarde de lei care au fost furați din cadrul băncilor comerciale, au mai rămas de recuperat 10,7 miliarde de lei. Declarația a fost făcută de procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

„Punctul de pornire la identificarea fraudei bancare sunt cele două hotărâri de Guvern din 2014 și 2015, respectiv ca urmare a emiterii creditelor de urgență pentru BNM și ca urmare a stingerii găurii financiare formate la cele trei bănci naționale. Ele, ulterior au fost transformate în valori imobiliare, în sumă de 13,34 miliarde de lei. Valoarea prejudiciului cauzat ca urmare a activității frauduloase la cele trei bănci comerciale este de 13,34 miliarde de lei.

O să găsiți în strategie, modul de descriere, cum au fost defapt sustrași acești bani. Două modalități tipice au fost creditarea unor companii suspecte. La capitolul creditarea companiilor suspecte, o mare parte din aceste companii aveau anumite gajuri. Gajurile erau formate din bunuri imobile, posibil și mobile care la această etapă au intrat în posesia băncilor comerciale. Făcând o evaluare, cele trei bănci cu bunuri urmează să fie puse spre vânzare. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 2,6 miliarde de lei.

Până la această etapă, din mijloacele fixe și mobile au fost recuperat aproximativ 477 milioane de lei. Din suma totală de 13, 34 miliarde de lei, sumă care este pusă pentru identificare și recuperare, 2,6 miliarde de lei sunt mijloace financiare care vor fi recuperate din bunurile care sunt în posesia celor trei bănci comerciale. La această etapă cele trei bănci sunt puse sub supravegherea Băncii Naționale a Moldovei.

La moment din suma de 13,34 miliarde de lei cele 2,6 miliarde de lei care sunt puse pe sama BNM-ului și cele trei bănci comerciale am rămas cu suma de 10,7 miliarde de lei care este obiectivul trasat spre eliberare.

Vreau să remarc din aceste 10,7 miliarde, la această etapă procuratura anticorupție a expediat în instanța de judecată cauze penale cu identificarea beneficiarilor finali, cauze penale unde au fost deja investigat cu certitudine prejudiciul de 5.6 miliarde de lei", a declarat Adriana Beţişor. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării