main logo
1128

Frauda bancară: Au fost aplicate sechestre de 6,4 miliarde de lei

În dosarul fraudei bancare au fost aplicate sechestre în valoare de 6,4 miliarde de lei. Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi spune că banii vor trece în posesia statului abia atunci când vor exista decizii definitive ale instanțelor de judecată, iar persoanele acuzate vor fi condamnate.

Frauda bancară: Au fost aplicate sechestre de 6,4 miliarde de leiFoto: știri.md

Potrivit procurorului, frauda bancară a durat cel puțin trei ani și a avut loc cu implicarea factorilor de decizie din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Procurorul Octavian Iachimovschi spune că în dosarul fraudei bancare s-a reușit aplicarea sechestrelor pe bunuri mobile și imobile impunătoare, iar dacă vor exista decizii definitive ale instanțelor de judecată, bugetul de stat ar avea de câștigat miliarde de lei doar din confiscarea acestor bunuri.

„Din momentul în care au fost intentate dosarele fraudei bancare până astăzi au fost aplicate sechestre în jur de 6,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 48% din suma prejudiciului. 

Am trimis cauze penale în instanța de judecată, există o cauză penală care se află pe rol la Curtea de Apel, una intens mediatizată de învinuire a lui Ilan Șor. Dar confiscarea se dispune de un judecător, atunci când sentința e irevocabilă. 

Suma de 6,4 miliarde de lei poate fi valorificată după ce vor fi pronunțate sentințe prin care persoanele vor fi condamnate, iar sumele sechestrate vor putea fi confiscate și trecute în folosul statului”, a spus procurorul Octavian Iachimovschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit procurorului, în dosarul fraudei bancare nu sunt vizați doar cei care au participat la furtul banilor din bănci, ci și cei care, fiind la șefia instituțiilor de stat, au mușamalizat acest furt. Potrivit procurorului, reprezentanții BNM au știut ce se întâmplă în sistem, însă nu au intervenit.

„Pentru noi este clar că această sumă n-a dispărut într-o lună, ci pe parcursul a trei ani. La început se foloseau de lacunele din legislație care erau la acel moment. În cadrul dosarului analizăm și modul în care au reacționat instituțiile statului și avem puși sub acuzare reprezentanții unor instituții, care deși nu au participat la sustragere, au abuzat de funcțiile lor pentru a facilita aceste sustrageri. Am trimis în judecată un fost guvernator și doi viceguvernatori ai BNM sub acuzație de complicitate la spălarea de bani și escrocherie”, a mai spus procurorul Octavian Iachimovschi.

În același timp, experții anticorupție din România spun că aplicarea sechestrelor este o practică extrem de benefică, întrucât îi împiedică pe cei implicați în dosare să-și folosească banii mituind procurorii sau judecătorii.

„E foarte important că există sechestre. Dacă nu ar fi aplicate sechestre, cei investigați și-ar folosi averea ca să plătească influență și mită ca să scape. Și-ar folosi banii care nu sunt sechestrați împotriva statului. În plus, dacă sunt aplicate sechestre, la condamnare avem ce să recuperăm. De aceea, este important să avem și hotărâri judecătorești”, a spus Radu Nicolae, expert internațional pentru recuperarea activelor infracționale și anticorupție.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării