main logo
606

Fostul șef al Unibank dezminte învinuirile Procuraturii şi acuză fosta conducere a BNM

Dumitru Ţugulschi, ex-președintele SA Unibank dezminte învinuirile aduse de Procuratura Anticorupţie şi susţine că toate creditele acordate de 16 milioane dolari şi 15 milioane de euro) ar fi fost asigurate prin contracte de depozit garantat, se arată într-un comunicat difuzat de avocatul Vadim Banaru.

Ex-șeful Unibank neagă învinuirile Procuraturii şi acuză BNM-ulEx-șeful Unibank neagă învinuirile Procuraturii şi acuză BNM-ul. Foto: diez.md

Comunicatul este o reacţie la anunţul Procuraturii Anticorupție privind finisarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului penal de învinuire a foștilor factori de decizie a SA Unibank: președintele, vicepreședintele și foștii șefi ai departamentelor financiar și juridic, scrie Mold-Street.

„Informațiile publicate în mass-media sunt lipsite de suport probant și nu conțin fapte importante, și anume: - circumstanțele în care au fost oferite aceste credite.

Astfel, un aspect fundamental, care nu se reflectă în materialele redate de mass-media, este că la momentul examinării cererilor de acordare a creditelor, solicitantul creditelor a prezentat toate documentele de rigoare, iar deciziile de a acorda creditele au fost emise în strictă conformitate cu toate actele normative cât și cu Regulamentele Băncii Naționale.

Mai mult ca atât, toate creditele acordate au fost acordate după ce în calitate de mijloc de garantare a recuperării creditelor acordate au servit contracte de depozit garant a mijloacelor bănești a terțelor persoane, în acea mărime cu suma creditelor acordate, care erau deschise și se aflau în conturile SA Unibank", se arată în comunicatul difuzat de avocatul Vadim Banaru, apărătorul lui Dumitru Ţugulschi, ex-președintele Unibank.

Potrivit avocatului "la acordarea creditelor s-a ținut cont de faptul că în caz de nerambursare a creditelor, SA Unibank v-a putea să stingă creanța din mijloacele financiare care acopereau suma creditelor acordate în mărime de 100%".

Un alt fapt important menționat de apărător este că compania-debitor, achita dobânzile la credit, iar din 2015 din cauza situației financiare dificile s-a adresat cu o cerere către conducerea SA Unibank (care la acel moment se afla sub regim de administrare specială ) și a solicitat stingerea creditului contractat prin rambursarea integrală a acestuia, din mijloacelor bănești gajate.

Potrivit avocatului mijloacele bănești gajate s-au aflat pe conturile SA Unibank.

„Prin urmare, prin faptul că nu au fost întreprinse acțiunile necesare, eficiente și legale din punct de vedere juridic din partea administratorului special al SA Unibank și a altor persoane responsabile ale Băncii Naționale, nu s-a întors suma creditului acordat până în prezent. Deși au fost înaintate propuneri scrise față de BNM de a stinge creanța din contul mijloacelor financiare gajate, de către BNM s-a refuzat acest lucru!", susţine avocatul lui Dumitru Ţugulschi, ex-președintele Unibank.

Totodată acesta susţine că atunci BNM avea toate prerogativele de a întreprinde acțiuni de rambursare a creditelor dar nu a făcut-o şi că de aceasta s-ar face vinovaţi foști conducători ai autorităţii bancare.

„În continuare vom pleda pentru a demonstra că învinuirile aduse sunt nefondate, iar persoanele învinuite nu sunt vinovate", se mai afirmă în comunicat.

Amintim că Procuratura Anticorupție susţine că cei patru bancheri în frunte cu Dumitru Ţugulschi, ex-președintele Unibank încălcând "regulamentele interne și actele normative ale Băncii Naționale ale Moldovei, au admis și au eliberat unui agent economic rezident 4 credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari și 15 milioane de euro".

Creditele care au plecat pe conturile a patru firme nu au fost rambursate până în prezent.

Banca Națională nu comentează aceste informații.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării