main logo
1194

Forța Fermierilor atenționează: Urmează scumpiri în domeniul agricol

Din cauza majorării marjei comerciale și accizelor au crescut semnificativ prețurile la motorină. În acest context, Asociația Forța Fermierilor constată că "continuă discriminarea agricultorilor în procesul comercializării produselor petroliere necesare pentru producerea agricolă."

Forța Fermierilor atenționează: Urmează scumpiri în domeniul agricolFoto: fao.org

Potrivit fermierilor, în prezent, din motive necunoscute, practic nu există diferența de preț la cumpărarea motorinei angro și la pompă, ceea ce contravine tuturor practicilor comerciale, transmite Știri.md.

Deși, este evident că în cadrul comerțului angro prețul dieselului nu este influențat de cheltuieli de transportare a combustibilului la benzinăriile, salariile operatorilor la pompă și taxele locale, producătorii agricoli sunt impuși să procure motorină în volume mari, fără nicio reducere specifică comerțului angro, menționează Asociația.

Forța Fermierilor bate un semnal de alarmă. Din cauza majorării prețului la carburanți va urma creșterea costurilor producerii agricole:

"Totodată, agricultorii au intrat în anul nou fără Legea-cadru cu privire la subvenționare, fără Regulamentul cu măsuri de sprijin pentru sectorul agrar și, implicit, fără certitudinea referitoare la rambursarea accizelor fermierilor pentru motorină procurată. Ca rezultat, urmează creșterea costurilor producerii agricole."

În acest sens, Forța Fermierilor cere de urgență:

"1. Introducerea în legislație a marjei speciale de comercializare a produselor petroliere angro, care să nu depășească 1,5 lei per litru.

2. Revenirea la mecanismul restituirii accizelor agricultorilor pentru motorină procurată."

Știri.md amintește că ANRE a anunțat noile prețuri plafon pentru carburanți, scumpiri cum nu s-au mai văzut până acum.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării