main logo
612

FMI spune ce ar putea umbri perspectivele economice ale Moldovei

Riscurile semnificative de înrăutăţire a situaţiei adumbresc perspectivele economice ale Moldovei.

FMI spune ce ar putea umbri perspectivele economice ale Moldovei

Potrivit "INFOTAG", acest lucru se arată într-un comunicatul de presă al FMI difuzat în urma vizitei Misiunii Fondului la Chişinău încheiate ieri, aceasta "ajungând la un acord la nivel de experţi cu autorităţile moldoveneşti privind măsurile de politică pentru finalizarea celei de-a treia evaluări în cadrul programului susţinut prin Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF), transmite Știri.md.

Potrivit şefului Misiunii, Ruben Atoyan, "noile şocuri energetice ar putea duce la presiuni asupra bugetului şi a balanţei de plăţi, la reducerea consumului, la reducerea producţiei şi, în consecinţă, la perturbarea coeziunii sociale".

"Compromisurile în măsurile politice ar putea deveni şi mai dificile dacă presiunile inflaţioniste cresc, încrederea se deteriorează sau apar şocuri externe suplimentare. O nouă escaladare a războiului din Ucraina ar putea duce la noi valuri de refugiaţi sau la înrăutăţirea condiţiilor de securitate şi economice", a spus el, fără a exclude faptul că "perspectivele s-ar putea îmbunătăţi datorită unei redresări mai rapide a cererii interne, a unei redresări puternice a partenerilor comerciali şi unui sprijin extern mai mare decât era de aşteptat".

Misiunea a avut discuţii preliminare cu privire la priorităţile de politică care ar putea fi sprijinite, dar sunt aşteptate discuţii mai detaliate în contextul celei de-a patra evaluări a programului ECF/EFF, în toamna anului 2023.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării