main logo
1429

FMI: Moldova va ieși mai rapid din criză decât restul Europei

Republica Moldova va ieși din criză mai repede decât restul Europei pentru că a fost afectată mai devreme. Acest lucru se va întâmpla la anul viitor.

FMI: Moldova va ieși mai rapid din criză decât restul Europei

BNM a luat măsurile necesare mai devreme decât băncile centrale din restul Europei pentru a opri și potoli inflația. Vedem că inflația de bază scade ușor. Or, BNM își poate ușura politica monetară, potrivit declarației pentru Rlive a directorului Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

„Inflația îi afectează pe cei mai săraci și cu venituri mici. Pentru Europa și Moldova politicile au avut un mare succes în ceea ce privește gazele rusești și întreruperea acestora. Am fost preocupați de impactul asupra economiilor. S-au luat măsuri pentru asigurarea diversificării. Este vorba de protejarea gospodăriilor pentru a face față prețurilor mari la energie. Putea fi și mai rău dacă nu erau întreprinse măsurile necesare”, a punctat Kammer.

Potrivit directorului FMI, lupta nu s-a terminat, vine fereastra din 2023-2024. Per total Europa este într-o stare foarte bună. Nivelul de înmagazinare a gazului poate fi restabilit. Așadar, Europa va fi într-o situație bună și favorabilă iarna viitoare.

„Trebuie să urmărim inflația și băncile centrale trebuie să fie vigilente. Moldova are un program de reformă ambițios. Anul trecut ne-am concentrat și am susținut Guvernul la criza generată de pandemie și după la criza energetică. Am avut un mare succes pentru a proteja populația Moldovei. Reformele structurale au avansat, ne-am concentrat pe reforma întreprinderilor de stat, guvernanța fiscală și financiară”, a mai spus Kammer.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării