main logo
7477

Financial Times: R. Moldova a cerut ajutorul UE pentru livrarea gazelor

În prezent, Republica Moldova plătește de 5 ori mai mult, comparativ cu anul trecut, pentru gazul livrat de Gazprom. Chișinăul califică prețul neargumentat și caută alternative.

Financial Times: R. Moldova a cerut ajutorul UE pentru livrarea gazelor

Republica Moldova a solicitat suportul UE pentru livrarea gazelor. Chișinăul speră să primească gaz din România, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.

Publicația Financial Times scrie că livrările de gaz s-au redus cu 35%, iar prețul s-a majorat la 790 USD pentru mia de metri cubi față de 550 USD, practic de cinci ori. 

Sursele publicației susțin că Chișinăul nu vrea să accepte noile condiții ale Gazpromului și caută alternative pentru livrarea gazului prin România în situații de urgență.

În perioada caldă a anului, prețul de achiziție a metanului era racordat bursei germane NSG, iar în perioada rece a anului, 80% din cantitatea de gaz consumată, costul era calculat în baza prețului la motorină și păcură.

La 1 septembrie a expirat contractul cu Gazprom, iar din 1 octombrie prețul gazului importat este de 790 USD pentru mia de metri cubi până la semnarea noului contract. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova negociază cu Gazprom, dar în același timp studiază alternative de livrare din Ucraina, România și alte state UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării