main logo
386

Filip îndeamnă fermierii să se orienteze către produse cu valoare înaltă

Fermierii moldoveni trebuie să aplice în sectorul agroindustrial metode inovative şi să se orienteze către produse cu valoare adăugată înaltă, care să le aducă venituri, consideră prim-ministrul Pavel Filip.

Filip îndeamnă fermierii să se orienteze către produse cu valoare înaltăFoto: Știri.md

Potrivit Infotag cu referire la surse din cadrul Guvernului, despre aceasta el a spus joi, în cadrul Galei Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), transmite Știri.md.

La eveniment au fost premiaţi 19 fermieri, companii şi asociaţii care au contribuit semnificativ la dezvoltarea agriculturii în 2018.

Prim-ministrul a felicitat laureaţii, menţionând că rezultatele obţinute confirmă că agricultura este în continuă dezvoltare atât la calitate, cât şi în ce priveşte cantitatea recoltei obţinute. 

"Rezultatele bune înregistrate s-au reflectat pozitiv şi asupra procesului investiţional, contribuind la atragerea investiţiilor record, crearea locurilor noi de muncă, creşterea impozitelor şi taxelor acumulate la bugetul public naţional", a spus Filip.

Potrivit lui, agricultura este considerată o prioritate a actualului Guvern, iar o dovadă în acest sens sunt şi acţiunile întreprinse. 

Mai întâi, au fost lichidate datoriile pe subvenţii faţă de fermieri, ulterior, a fost majorat fondul de subvenţionare până la 900 de milioane de lei anual. 

Iar anul trecut, în premieră, au fost acordate subvenţii în avans pentru tineri şi femeile fermieri. Prin acest program, 66 de tineri antreprenori au primit finanţare pentru afacerile lor, în valoare de 83 milioane de lei. 

"Doar anul trecut, în urma subvenţiilor acordate fermierilor, în sectorul agroindustrial au fost atrase investiţii de peste 6,1 miliarde de lei, de aproape două ori mai mult decât în 2016. Aceste investiţii au generat crearea a minim 3500 de locuri noi de muncă şi a 2 mii de locuri de muncă sezonieră", a adăugat Pavel Filip.

Câştigătorii concursului au fost anunţaţi pe 22 mai în urma votului online. La ceremonia care a avut loc la Castelul MIMI au participat circa 300 de invitaţi, inclusiv membri ai Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării