main logo
483

Filip: Finanțările de la Guvernul Sandu, negociate de Executivul Filip

Președintele PDM, Pavel Filip, este convins că toate finanțările externe obținute de Guvernul Sandu au la bază condițiile negociate cu partenerii externi de Executivul pe care l-a condus el.

Filip: Finanțările de la Guvernul Sandu, negociate de Executivul FilipColaj: știri.md

Declarații în acest au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei. Mai mult, Filip a dat asigurări că și asistența macrofinanciară acordată țării noastre, tot de Cabinetul său ar fi fost negociată, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Solicitată să dea o replică lui Pavel Filip, prim-ministrul Maia Sandu a afirmat că Guvernul Filip nu a reușit să obțină niciun bănuț din finanțarea externă și că declarațiile fostului premier nu merită a fi discutate.

„Guvernul Filip n-a reușit să obțină niciun bănuț din finanțarea externă. Ei au blocat, noi am deblocat. Dovezile sunt clare, nu are rost să discutăm declarațiile aberante ale lui Filip”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Politica” de la TV8.

„Îmi amintesc perioada de criză în care am început să conduc guvernul. Atunci toate finanțările din exterior au fost blocate, iar în 2016 am avut negocieri complicate cu FMI, apoi am obținut finanțarea printr-un acord semnat. 

Eram după criza bancară și a trebuit să venim cu un program de stabilizare a sistemului bancar. Tot atunci am semnat o foaie de parcurs cu UE, care conținea 82 de elemente. 

Tot în 2016 am solicitat un împrumut de la România de 60 de milioane și am avut și acolo 7 precondiții pe care le-am realizat. Noi am deblocat finanțările pentru Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Democratul a precizat că blocarea finanțărilor pentru Republica Moldova a avut loc în a doua jumătate a anului 2018, și nu a reprezentat o blocare din partea FMI, ci a fost o situație regulamentară pentru că Moldova intrase în perioada de alegeri:

„Programul a fost suspendat pe perioada învestirii unui nou Guvern. Vă spun cu toată responsabilitatea că finanțarea obținută de Guvernul Sandu este în baza condiționalităților pe care le-am obținut noi. Asistența macrofinanciară, cele două tranșe pe care le va obține acest Guvern, tot în baza înțelegerilor făcute de noi vor fi obținute”.

Știri.md amintește că una dintre principalele realizări trecute în raportul de 100 de zile ale Guvernului condus de Maia Sandu ține de deblocarea finanțării externe, în special din partea UE și FMI, și îmbunătățirea relațiilor cu partenerii externi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării