main logo
414

Fermierii din Găgăuzia apreciază la nivel mediu roada din acest an

Agricultorii din Găgăiuzia au început recoltarea cerealierelor din grupa I în a doua jumătate a lunii iunie, fiind primii pe ţară.

Fermierii din Găgăuzia apreciază la nivel mediu roada din acest an

Conform responsabililor din autonomie, campania din acest an se desfăşoară în timp util, cu o roadă apreciată la „un nivel mediu”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

„Recoltarea se desfăşoară operativ, deoarece producătorii agricoli s-au pregătit bine pentru seceriş, în regiune fiind achiziţionate mai multe unităţi noi de  tehnică agricolă. Rezultatele sunt, deocamdată, la un nivel mediu, deoarece încă mai este de lucru. Faţă de anul trecut, este ceva mai proastă situaţia privind recoltarea rapiţei. În general, putem afirma că nu vom avea o roadă la fel de bună ca doi ani în urmă, dar nu e nici atât pesimist cum am crezut din toamnă până primăvara devreme. Acum lucrurile se mai normalizează şi putem prognoza nişte date mai bune”, a estimat Alexandr Chendighelean, şeful Direcţiei pentru sectorul agroindustrial din cadrul executivului de la Comrat, citat de gagauzinfo.md.

Potrivit responsabilului, fac excepţie doar gospodăriile agricole care au fost prejudiciate ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, în special a grindinei. „Aceşti producători sunt într-o situaţie complicată. Bunăoară, în satul Beşghioz grindina a distrus grâul, orzul, rapiţa. La fel şi în Copceac, Congaz. În prezent, suntem în proces de pregătire a unei informaţii în acest sens, pe care o vom prezenta Comisiei pentru situaţii excepţionale”, a explicat Alexandr Chendighelean.

În UTA Gagauz-Yeri, cu cereale din grupa I au fost semănate aproximativ 50 mii de hectare de terenuri arabile.

Anterior specialiştii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au apreciat prognozele pentru secerişul din acest an ca fiind „optimiste, pentru că se prevede o roadă destul de bună”.

“Prognozele preliminare arată o recoltă globală de grâu, principala resursă alimentară din ţară, de peste un milion de tone. Avem practic aceeaşi situaţie ca şi în ultimii cinci ani. Desigur, ploile abundente şi grindina de la începutul verii au afectat unele terenuri agricole, dar este vorba de cazuri izolate care nu vor afecta starea de lucruri generală”, a explicat, la solicitarea Agenţiei, Marin Grama, consultant superior la Direcţia MADRM pentru politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării