main logo
1502

Fermier: Cum a ajuns laptele din Moldova să fie mai ieftin ca apa

În timp ce fermele de bovine din țara noastră încearcă să supraviețuiască, în fiecare an Moldova importă aproximativ 300 de mii de tone de lapte de peste hotare.

Fermier: Cum a ajuns laptele din Moldova să fie mai ieftin ca apa

Se întâmplă în condițiile în care necesarul de lapte este de 780 de mii tone, în timp ce cantitatea care reușește să fie adunată din interior a fost de aproximativ 400 de mii de tone, scrie Jurnal de Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Potrivit sursei citate, în ultimii ani subvențiile pe care le primesc fermierii au fost reduse în jumătate, iar în consecință importul de animale de prăsilă a scăzut cu 70%.

Un fermier din localitatea Ciobalaccia, raionul Cantemir, a declarat pentru sursa citată că ferma de bovine din sat este într-o stare dezastruoasă.

„În prezent, ferma are 230 de capete, dintre care 100 de vaci mulgătoare. Pe an se mulge o cantitate de 3.650 de litri de lapte de la o vacă. Sunt hrănite doar cu nutrețul produs în cooperativă, pentru altă hrană bani nu sunt”, susține fermierul.

Bărbatul a adăugat că laptele colectat de la fermă este comercializat în Capitală cu 6 lei per litru. Asta în condițiile în care prețul de cost pentru un litru de lapte este de 8 lei:

„Suntem în minus cu doi lei. Vacile pentru sacrificare le vindem la persoane care au abatoare. Un kg de carne vie costă circa 25 de lei, prețul de cost fiind de 32 de lei, iarăşi suntem cu 7 lei în pierdere. Motivul este că cheltuielile sunt foarte mari. De pe loc nu ne ajută cu nimic. Nu se investește nimic, deoarece totul e scump, dar produsele sunt ieftine”.

Fermierul a mai adăugat că laptele colectat de la ferma din localitate nu poate fi vândut la grădinițe și școli, întrucât pentru a ajunge pe mesele copiilor el trebuie să fie pasteurizat. 

Solicitat de jurnaliști, directorul executiv al Federației Fermierilor din Republica Moldova, Vasile Mârzenco este de părere că pentru a nu fi asupriți de nicio conducere, fermierii trebuie să se asocieze.

„În organizațiile unde sunt mai mulți membri posibilitățile de a soluționa problemele fermierilor sunt mult mai mari, adresându-se instituțiilor statului pentru susținere”, explică Mârzenco. Din anul 2016, subvențiile care erau oferite fermierilor pentru cumpărarea vitelor de prăsilă au fost reduse cu 50%. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării