main logo
4912

Familiile care nu s-au înregistrat, vor primi compensații în noiembrie

Familiile care nu au reușit să se înregistreze în baza de date compensații.gov.md oricum vor beneficia de compensații pentru gaz, energie termică și electrică pentru luna noiembrie.

Familiile care nu s-au înregistrat, vor primi compensații în noiembrie

Acestea vor fi încadrate în categoria medie de vulnerabilitate. Precizările au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, transmite Știri.md.

„Familiile care nu s-au înregistrat în baza de date pentru a beneficia de compensații, oricum vor primi compensații medii pentru luna noiembrie, așa prevede regulamentul. Dar regulamentul poate fi schimbat pentru celelalte luni. Pentru luna decembrie, dorim să stimulăm familiile să se înregistreze și să acordăm compensații corecte atât cât se cuvine, dar nu e exclus ca această categorie să fie luată în calcul ca fiind categoria scăzută. Dar încă mai au loc discuții, decizia nu a fost luată”, a precizat ministrul.

Marcel Spatari a admis că și cei cu venituri mari care nu s-au înregistrat în sistemul informațional compensații.gov.md, se vor încadra automat în această categorie și vor primi compensația medie

„Dar sunt alte zeci de mii de familii care din motive obiective nu au reușit să se înregistreze pentru că nu au calculator acasă sau nu au fost niciodată la asistența socială. De aceea între a penaliza pe cei care nu au putut sau nu au reușit să se înregistreze și a tolera că cineva nu are suficientă responsabilitate civică, am ales prima variantă - să-i ajutăm pe cei care nu s-au înregistrat în prima lună deoarece nu au avut această posibilitate. Pe toți cei cu venituri mari, mai ales demnitari publici, noi îi îndemnăm să se înregistreze”, a mai spus ministrul.

Amintim că premierul Natalia Gavrilița a anunțat joi că Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, instituit în anul curent, prevede compensații de 5 miliarde de lei, dublu față de anul trecut.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută automat în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică pe data de 25-27 noiembrie.

Pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie termenul limită a depunerii cererilor pe compensații.gov.md este 24 noiembrie.

Compensațiile vor fi acordate de Guvern pe durata lunilor noiembrie 2022 - martie 2023.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării