310
0
Factura fiscală în format electronic, obligatorie din 1 iulie 2020
310
0

Factura fiscală în format electronic, emisă de către agenții economici în cadrul operațiunilor de achiziții publice, va fi obligatorie din 1 iulie 2020.

Un proiect în acest sens a fost votat de parlament în lectura a doua, la ședința de vineri, 19 iulie, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Astfel, a fost modificat termenul de punere în aplicare a normei respective, substituind data de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

Autorul proiectului, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a argumentat că motivele amânării sunt de natură tehnică și financiară din partea agenților economici. Potrivit lui Munteanu, urmează a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Autorul mai constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar putea dura mai mult timp eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile. De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter