main logo
896

Exportul de servicii în 2023 va depăși 40% din exportul total al țării

Exportul de servicii va depăși pentru prima dată 40% din tot exportul Republicii Moldova. Analiza îi aparține economistului Veaceslav Ioniță. Potrivit specialistului, economia națională nu are sectoare competitive, care să aibă succese remarcabile precum este sectorul de servicii. Cel mai dinamic sector de servicii care s-a dezvoltat în ultimii ani este domeniul IT.

Exportul de servicii în 2023 va depăși 40% din exportul total al țării

„Secolul XXI este secolul serviciilor și Republica Moldova trebuie să intre activ și puternic pe această piață. Trebuie să dezvolte sectorul de servicii IT și BSS (servicii pentru afaceri), deoarece permite creșterea exporturilor moldovenești, a locurilor de muncă în țară și salarii mai mari decât media națională pe economie”, a notat expertul, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md. 

Sectorul care a furnizat forță de muncă Republicii Moldova, în condițiile în care în celelalte sectoare ale economiei numărul locurilor de muncă scade, în ultimii ani a fost BSS. 

În 2022, sectoarele economiei moldovenești au înregistrat o reducere de 1,6 mii de locuri de muncă, însă, sectorul IT și BSS au înregistrat o creștere estimativă de 2,8 mii de locuri de muncă.

Ioniță menționează că în 2023, în Moldova creșterea exporturilor va fi realizată stric din contul serviciilor. Exportul de bunuri, după creșterea spectaculoasă și fără precedent din ultimii doi ani, în 2023 cel mai probabil va înregistra o scădere de circa 400 de milioane de dolari. Exportul de bunuri în 2021 a fost de 3,1 miliarde de dolari, iar cel de servicii - de 1,6 miliarde de dolari. În 2022, au fost exportate bunuri de 4,3 miliarde de dolari, iar servicii - 2,3 miliarde de dolari. În 2023, este prognozat exportul de bunuri de 3,9 miliarde de dolari, iar de servicii - 2,8 miliarde de dolari.

„Producția agricolă în acest an, ca volum și ca preț, nu este acea care a fost în 2021/2022. Reexporturile cu Ucraina se reduc. Ceea ce va permite să fie înregistrate creșteri ale exporturilor este sectorul de servicii IT și BSS, care în acest an va crește până la 820 milioane dolari. Per total, exporturile moldovenești vor înregistra o creștere, modestă, dar exclusiv din contul sectorului de servicii. Exportul de servicii vor depăși, pentru prima dată, 40% din tot exportul Republicii Moldova”, explică economistul.

Expertul mai menționează că tot ce trebuie să facă Guvernul este să dezvolte aceste două sectoare de servicii, care permit creșterea exporturilor moldovenești, creșterea locurilor de muncă în țară și salarii mai mari decât media națională.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării