main logo
2776

Explicație la scumpirea benzinei: Poate crește cu încă 50 de bani

Expertul în politici economice de la IDIS, Veaceslav Ioniță, explică detaliat de ce s-au scumpit peste noapte carburanții.

Explicație la scumpirea benzinei: Poate crește cu încă 50 de baniFoto: știri.md

Potrivit lui, dacă la prețul la petrol pe piața internațională nu va scădea în următoarele săptămâni, atunci ne așteaptă o majorare de preț la benzină de cel puțin 50 bani/litru, transmite Știri.md

"La petroliști au crescut unele costuri și ei vor încerca să le bage pe toate în prețul benzinei.

1. Prețul la petrol pe piețele internaționale în decembrie 2019 și ianuarie 2020 a crescut față de noiembrie 2019 cu peste 6% ceea ce înseamnă cam 40 bani/litru
2. De la 1 ianuarie s-a scumpit acciza la benzină, ceea ce mai adaugă 34 bani/litru
3. Puțin ne salvează cursul valutar, care datorită aprecierii Leului față de USD ne salvează 12 bani/litru. Adică dacă leul nu se aprecia, atunci Prețul BRENT la petrol trebuia să crească cu 52 bani/litru, dar nu cu 40 bani/litru cum s-a întâmplat.

Petroliștii doar încep a importa petrol la preț mai ridicat și încă nu au introdus tot costul accizei în benzină", a explicat Veaceslav Ioniță. 

Șiti.md amintește că prețurile la carburanți sunt mai mari de vineri, 17 ianuarie. Acestea au intrat în vigoare de la ora 00:00.

Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție prin care menționează că, în conformitate cu prevederile legale, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Citește și: Cât de profitabil este businessul cu carburanți în R. Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării