7 mar, 2019 13:07
594
0
Experții explică de ce leul moldovenesc crește după alegeri
7 mar, 2019 13:07
594
0

Activitatea scăzută pe piaţa valutară contribuie la aprecierea leului moldovenesc, al cărui curs după 25 februarie este în continuă creştere şi poate ajunge sub pragul psihologic de 17,00 MDL: $1.

De această opinie sunt dealerii valutari cu care a vorbit corespondentul agenţiei Infotag joi dimineaţă.

"Din cauza că practic nu există cerere la valută, suntem în cădere liberă, neştiind limita sub care Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu va admite aprecierea monedei naţionale", a declarat interlocutorul agenţiei, care consideră că autoritatea de reglementare va cumpăra valută la cursul de 17,02-17,00 MDL: $1.

Profesioniştii pieţei susţin că, în ianuarie-februarie, înainte de alegerile parlamentare, s-a atestat o cerere mare de valută, astfel că BNM a fost nevoită să vândă valută din rezervele sale, al căror volum a scăzut cu peste $90 mil. 

"E clar că autoritatea de reglementare nu este o structură comercială, dar a cumpărat valută la cursul mediu de 17,12-17,15 MDL: $1, iar acum are posibilitate reală de a-şi reface rezervele la o rată medie de 17,00 MDL: $1, deoarece majoritatea jucătorilor de pe piaţă doresc să vândă valută, dar nu există cumpărători", spun dealerii.

Participanţii pieţei se întreabă care este "nivelul cursului de schimb" la care BNM va cumpăra activ dolari şi euro?

"În afară de autoritatea de reglementare, nu există nimeni pe piaţă care să satisfacă cererea de cumpărare a valutei, activitatea a scăzut şi chiar şi marii importatori, care cumpără în mod tradiţional valută pe piaţă, spun că nu vor veni cu o ofertă de cumpărare în viitorul apropiat", spun dealerii valutari.

Opinia generală a participanţilor pieţei este că, dacă joi, 7 martie, dealerii BNM nu vor ieşi pe piaţă cu oferte de cumpărare de dolari şi euro, atunci multe case de schimb valutar vor afişa cursuri de cumpărare de 16,90 -16,95 MDL: $1.

Pentru joi, 7 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 17.0876 lei pentru 1 dolar şi 19.3133 lei pentru 1 euro, apreciind uşor cursul de schimb al leului în raport cu dolarul şi euro.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter