main logo
3247

Experții explică ce se poate întâmpla cu leul până la toamnă

Fără intervenţia Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pe piaţa valutară, cursul leului moldovenesc s-ar putea aprecia până la toamnă până la nivelul de 17,20 MDL:$1 şi 19,20 MDL:1 euro.

Experții explică ce se poate întâmpla cu leul până la toamnă

De această opinie sunt dealerii valutari cu care a discutat reporterul agenţiei Infotag, transmite Știri.md.

"Atâta timp cât dealerii BNM nu intervin pe piaţă, cursul monedei naţionale se întăreşte destul de sigur. Şi deocamdată e dificil să spunem care este pragul unde cursul va înceta să se aprecieze", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit lui, reieşind din acţiunile autorităţii de reglementare, care nu reacţionează la cumpărările de valută în condiţiile evidente de întărire a leului, se pare că BNM îi convine raportul de curs faţă de dolarul american şi moneda unică europeană la nivelul de aproximativ 17,20 MDL: $1 şi 19,20 MDL: 1 euro.

Referindu-se la situaţia de pe piaţa valutară, dealerii menţionează o scădere a volumului de cumpărări şi vânzări de valută de către persoanele juridice.

"În schimb, se atestă o uşoară înviorare a persoanelor fizice, ceea ce şi permite leului să coboare mai lent, deoarece există cerere de dolari şi de euro din partea populaţiei. Se pare că cererea este legată de perioada vacanţelor", a remarcat un participant profesionist al pieţei.

Unii dealeri cred că pe piaţă există o categorie de persoane juridice care vor avea nevoie de valută la sfârşitul lunii, însă ei nu se grăbesc să cumpere, deoarece aşteaptă ca leul să se aprecieze în continuare.

"Se poate presupune că la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, datorită unor astfel de participanţi ai pieţei, cererea de valută va creşte, ceea ce va încetini temporar consolidarea leului, iar apoi va creşte din nou, dacă, desigur, autoritatea de reglementare nu va interveni în situaţie", menţionează experţii, care consideră că raportul actual al cursului de schimb al monedei naţionale nu este în pericol.

În condiţiile în care în viitorul apropiat partenerii externi ai Moldovei vor relua finanţarea ţării, iar în republică va începe să ajungă valută, atunci volumul acesteia ar putea exercita o anumită presiune asupra cursului leului.

"Evident că Ministerului Finanţelor îi este mai convenabil să convertească dolarii şi euro, destinaţi pentru a menţine balanţa de plăţi şi a acoperi deficitul bugetar atunci când cursul monedei naţionale este mai slab, lucru care oferă în schimb bugetului mai mulţi lei", spun experţii.

Pentru marţi, 16 iulie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană - 17,72 MDL: $1 şi 20,99 MDL: 1 euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării