main logo
1163

Experții explică ce se întâmplă cu cursul valutar la mijloc de octombrie

Acţiunile Băncii Naţionale (BNM) pe piaţa valutară caracterizează dorinţa autorităţii de reglementare de a menţine "cursul uşor scăzut al dolarului şi al euro în momentul vânzării active a câştigurilor valutare de către exportatori".

Experții explică ce se întâmplă cu cursul valutar la mijloc de octombrieFoto: știri.md

Aceasta este părerea dealerilor cu care a discutat marţi corespondentul Infotag, transmite Știri.md.

"După intervenţii active de cumpărare de valută la sfârşitul săptămânii trecute şi începutul acestei săptămâni, BNM nu mai intervine pe piaţă şi nu cumpără valută. 

Probabil pentru că, după ce a trecut o etapă vizibilă în consolidarea leului, piaţa s-a calmat. Nu se înregistrează acţiuni din partea cumpărătorilor, în timp ce acţiunile vânzătorilor de euro şi dolari sunt mai vizibile", a declarat un dealer valutar al uneia dintre băncile comerciale.

Alţi interlocutori au subliniat că săptămâna aceasta nu există tranzacţii valutare notabile pe piaţă.

"Activitatea pe piaţă depinde de cumpărători, care nu sunt văzuţi în aceste zile. Dar, pe de altă parte, există o ofertă de valută din partea exportatorilor care îşi primesc veniturile în valută", a menţionat un participant de pe piaţă.

Dealerii valutari spun că într-o situaţie în care oferta de valută străină de la exportatori este în creştere, intervenţiile autorităţii de reglementare, care cumpăra activ valută străină, a fost utilă.

"Nu i-a permis leului să se aprecieze rapid. La urma urmei, fără cumpărători de valută, leul s-ar fi consolidat cu uşurinţă la nivelul de 17 lei:1 dolar. 

Echilibrul actual al cursului de schimb a fost stabilit la începutul anului la nivelul 17,30 MDL:1 dolar. Ulterior, totul va depinde de modul în care se va comporta piaţa, cine va prevala - vânzători sau cumpărători de valută", notează participanţii de pe piaţă.

Unii dealeri se aşteaptă la acţiuni mai active ale operatorilor de pe piaţa energiei, care ar putea avea nevoie de valută după 20 octombrie, iar apoi cumpărătorii de valută îşi vor dicta voinţa pe piaţă.

"Toată lumea înţelege că preţurile la sursele energetice au crescut. Pentru cumpărarea lor este necesară mai multă valută, care nu a fost încă achiziţionată în volume mari şi nu este retrasă din ţară", a remarcat interlocutorul, considerând că în viitor cursul de schimb al leului va scădea, apropiindu-se de nivelul 18 MDL:$1.

Marţi, 19 octombrie, BNM a stabilit cursul oficial al leului faţă de dolarul SUA şi EURO la nivelul de 17.2985 MDL:1 USD şi 20.0532 MDL:1 EURO, depreciind uşor leul faţă de dolarul american şi apreciindu-l faţă de moneda europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării