main logo
2235

Experții explică ce se întâmplă cu cursul valutar în ajun de alegeri

O anumită revitalizare pe piaţa valutară înainte de alegerile parlamentare nu poate și este incapabilă să destabilizeze cursul de schimb al leului, astfel comentează dealerii de valută străină situaţia de pe piaţă.

Experții explică ce se întâmplă cu cursul valutar în ajun de alegeriFoto: știri.md

Într-un interviu acordat vineri dimineaţă pentru Infotag, aceştia au caracterizat piaţa valutară drept "suficient de stabilă", atunci când se menţine un echilibru între cererea şi oferta valutară, transmite Știri.md.

"Pe parcursul acestei săptămâni, cererea şi oferta de valută străină au permis menţinerea cursului de schimb al leului moldovenesc la un nivel mediu de 18.06-18.08 MDL: 1 USD, ceea ce nu a necesitat intervenţia dealerilor Băncii Naţionale. 

Din partea băncilor comerciale, cererea şi oferta au fost satisfăcute, fără schimbări semnificative ale tendinţei cursului de schimb într-o direcţie sau alta", a declarat un dealer al uneia dintre bănci.

Participanţii profesionişti de pe piaţă spun că volumul tranzacţiilor valutare a scăzut uşor, dar "nu există deficit de valută străină".

"Ne aşteptăm ca în perioada de vară moneda naţională să se întărească uşor în mod tradiţional şi, prin urmare, valoarea leului va fi sub 18,00 lei: 1 USD. Dar tendinţa de întărire va fi vizibilă doar până la sfârşitul lunii iulie şi în august, când se aşteaptă o creştere a ofertei de valută", a spus sursa.

În legătură cu alegerile parlamentare din 11 iulie, dealerii nu aşteaptă excese politice accentuate, care ar putea afecta cumva piaţa valutară.

"Aşteptăm ca noul Parlament să acţioneze într-o direcţie corectă, pornind de la interesele ţării şi ale cetăţenilor săi", a spus dealerul băncii.

Vineri, 9 iulie, BNM a stabilit un curs oficial al leului faţă de dolarul SUA şi euro de 18.0726 MDL: 1 USD şi 21.3953 MDL: 1 euro, scăzând uşor cursul de schimb al monedei naţionale faţă de dolar şi euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării