main logo
9053

Experții explică ce se întâmplă acum pe piața valutară din R. Moldova

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a saturat piaţa cu valută, satisfăcând cererea artificială a cumpărătorilor de dolari şi euro.

Experții explică ce se întâmplă acum pe piața valutară din R. Moldova

Solicitaţi de corespondentul Infotag, dealerii valutari susţin că, prin acţiunile sale din ultimele două zile, BNM a satisfăcut în mare parte cererea mare de dolari şi euro, transmite Știri.md.

"Pe parcursul întregii săptămânii, în special miercuri şi joi, pe piaţa valutară a fost fierbinte, iar la anumite ore chiar foarte fierbinte. 

Pe piaţă au operat, în principal, cumpărătorii, care, fiind lăsaţi pradă panicii, au încercat să schimbe leii în valută. În general, tendinţa cumpărătorilor de a cumpăra valută vine din ştirile despre stagnarea indicilor pe pieţele internaţionale", a declarat dealerul unei bănci.

Interlocutorul agenţiei a recunoscut cu regret că astfel de situaţii pe piaţă nu se întâmplă pentru prima dată, când agenţii economici, în panică, au încercat să cumpere valută cu orice preţ, în toiul cererii pentru aceasta, când ea devine mai scumpă.

"Oamenii au o memorie scurtă. În psihoză masivă, ei cumpără valută în rezervă, iar apoi, când situaţia se calmează, mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să schimbe dolari şi euro, însă deja la un curs normal", a spus interlocutorul.

El a atras atenţia asupra aşa-numitelor "plăţi în valută planificate", când agenţii economici trebuie să convertească într-adevăr leii, dar pe piaţă aceştia nu prea sunt.

"Păcat că, în astfel de situaţii, mulţi oameni nu înţeleg consecinţele şi încearcă să acţioneze nesăbuit, intrând în poziţia de schimb valutar fără nicio nevoie reală", spun dealerii.

Întrebaţi despre poziţia autorităţii de reglementare în zilele cererii mari de valută, dealerii au spus că BNM a intrat pe piaţă şi a satisfăcut activ cererile pentru cumpărarea de valută străină.

"În general, autoritatea de reglementare a vândut $40 mil. la o rată destul de mare. De exemplu, joi, spre sfârşitul tranzacţiilor, din cauza cererii înalte, BNM vindea dolari la cursul de 17,99 lei: $1, deşi cursul oficial pentru vineri, 20 martie, a fost stabilit la nivelul de 17,87 lei: $1", a remarcat un dealer.

Referindu-se la opinia generală despre situaţia pe piaţa valutară, dealerii consideră că "autoritatea de reglementare demonstrează cu mână tare capacitatea de a ţine situaţia sub control".

"Din aceasta rezultă că BNM la această etapă nu va lăsa cursul leului să crească peste pragul de 18,00 MDL: $1. Şi astăzi nici nu există premise pentru acest lucru pe piaţă. 

Căci în zilele obişnuite, fără mare agitaţie, volumul tranzacţiilor variază în medie în jurul sumei de $1 mil.", notează interlocutorii agenţiei, vorbind despre scăderea consumului şi încetinirea activităţii economice din cauza epidemiei de COVID-19.

Pentru vineri, 20 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană - 17.8792MDL: $1 şi 19.2256MDL: 1 euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării