main logo
599

Experți: Tarifele la căldură trebuie micșorate cu 15%

Tarifele la energia termică trebuie micșorate cu cel puțin 15%. Asta au declarat în cadrul unei conferințe de presă experții Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu.

Experți: Tarifele la căldură trebuie micșorate cu 15%Experți: Tarifele la căldură trebuie micșorate cu 15%

Potrivit lor, micșorarea prețurilor la căldură este justificată prin diminuarea tarifelor la gazele naturale, din martie 2018, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Experții au spus că 77% din costurile energiei termice reprezintă costul gazului pe care Termoelectrica îl achită către Moldovagaz, în baza tarifelor aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). „În martie, ANRE a redus tariful la gaz cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaz. Practic, Termoelectrica procură gaz nu cu 5.000 de lei, dar la 4.018 lei. Deja din martie trebuia micșorat tariful la căldură”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi că, dacă s-a ieftin gazul cu 20%, iar el constituie 3/4 din tariful la căldură, înmulțești una la alta și îți dă 15% - cu cât trebuie ieftinit tariful la căldură”, a adăugat expertul.

Contactat de Agora, serviciul de presă al S.A. Termoelectrica ne-a spus că întreprinderea nu este responsabilă de revizuirea tarifelor. Am insistat însă, menționând că Termoelectrica poate solicita revizuirea prețurilor. „ANRE se autosesizează în caz de necesitate. Nu este neapărat ca noi să venim cu o solicitare. Noi nu avem competența necesară ca să vă oferim o reacție în legătură cu astfel de declarații. Încercați la ANRE”, ne-a spus ofițerul de presă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării