main logo
955

Experți: Puțin posibil ca livrările de gaze să fie sistate din octombrie

Experţii consideră minimă probabilitatea sistării livrărilor de gaze ale Gazprom către Republica Moldova din 1 octombrie.

Experți: Puțin posibil ca livrările de gaze să fie sistate din octombrieFoto: iStock

Porivit Infotag, acest lucru a fost declarat de deputatul în primului parlament Andrei Baştovoi şi de fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Viktor Parlicov, în cadrul unei emisiuni la postul TV8, transmite Știri.md.

Baştovoi consideră că multe dintre întrebările care sunt aruncate în spaţiul public în legătură cu furnizarea de gaze sunt exagerate.

"Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este vrei provocare din partea Gazprom-ului, pentru "a turna gaz pe foc" şi a contribui la destabilizarea situaţiei din Moldova. Şi prima întrebare este Transnistria.

Rusia nu va lăsa niciodată Transnistria în voia sorţii. Transnistria fără gaze este ca o pasăre fără aripi.

Dacă alimentarea cu gaze către Transnistria este întreruptă, atunci absolut totul se opreşte acolo, începe o catastrofă umanitară. Dacă malul drept încă s-ar descurca cumva, atunci Transnistria va trebui nu doar să plătească pentru gaze, dar şi să plătească în avans.

Şi Transnistria nu este pregătită pentru asta, fiind obişnuită să primească gaze gratis. Dar Rusia nu-i va da bani, pentru că ea însăşi are nevoie de bani", a analizat expertul.

În opinia sa, dacă alimentarea cu gaze va fi sistată, această situaţie nu va dura mult timp.

"Cel mult, aprovizionarea cu gaze poate fi oprită pentru câteva zile, pentru a provoca agitaţie şi a susţine protestele împotriva autorităţilor moldoveneşti", a spus Baştovoi.

Victor Parlicov a fost de acord cu această opinie. El consideră că posibilitatea sistării livrărilor de gaze nu trebuie exclusă, dar chiar dacă se va produce, atunci nu se va întâmpla în octombrie, dar mai târziu şi nu pentru mult timp.

În acelaşi timp, expertul este sigur că nu există motive pentru o asemenea decizie, iar gazul poate fi oprit doar din cauze politice.

"Pentru Rusia, rezilierea contractului este un joc va-bank. Gazprom poate recurge la acest lucru doar dacă există încredere într-un rezultat pozitiv pentru Moscova. În prezent, nu există o astfel de încredere, situaţia pentru Moscova, ţinând cont de situaţia generală şi de situaţia din Ucraina, este foarte nefavorabilă.

Şi chiar dacă presupunem că un guvern prorus va veni la putere în Moldova - dar ţinând cont de situaţia din regiune, categoric nu cred asta - atunci cu atât mai mult nu va face faţă provocărilor sociale", a subliniat Parlicov.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării