main logo
458

Experți: În 2019, economia Moldovei va creşte în cel mai bun caz cu 5,2%

În anul 2019, economia Moldovei va creşte cu 5,2% potrivit prognozei optimiste sau cu 3,5% potrivit prognozei pesimiste, consideră analiştii de la Centrul Expert-Grup.

Experți: În 2019, economia Moldovei va creşte în cel mai bun caz cu 5,2%

Potrivit agenţiei Infotag, joi, la lansarea publicaţiei economice bianuale „MEGA", experţii au menţionat că, "indiferent de prognoză, veniturile populaţiei vor continua să crească, transmite Știri.md.

Ascensiunea veniturilor va alimenta cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice (5,6-4,3%), cheltuieli care, de partea cererii agregate, vor rămâne un motor esenţial al creşterii economice".

„Creşterea PIB-ului Moldovei va fi asigurată de creşterea producţiei industriale (cu 4,3-4,9%) şi a agriculturii (4,1-7,2%). La creşterea economiei va contribui comerţul (5,4-6,8%), construcţiile (6,8-7,8%), serviciile de transport (4,3-5,2%). Va continua tendinţa pozitivă în ceea ce priveşte veniturile din impozitele pe produs (TVA, accize, taxe vamale)", spun experţii.

Ei au remarcat că, „din cauza ratei de bază scăzute, care s-a consolidat la un nivel minim istoric (6,5%), în 2019 se aşteaptă o creştere a creditării.

„Anul viitor, băncile vor acorda mai multă atenţie persoanelor fizice, respectiv, va creşte semnificativ volumul creditelor de consum. Va continua extinderea activităţii organizaţiilor de microfinanţare, determinată de cererea persoanelor fizice. În a doua jumătate a anului va creşte şi creditarea agenţilor economici, având în vedere creşterea "apetitului" investiţional al companiilor, precum şi diminuarea supravegherii de stat la mai multe bănci mari. Conform previziunilor, volumul creditelor acordate în moneda naţională va creşte cu 3-15%, iar în valută străină - cu 10-17%", spun experţii.

Potrivit acestora, „este destul de probabilă o accelerare a procesului investiţional, chiar dacă planează mari incertitudini asupra magnitudinii creşterii".

„În scenariul pesimist anticipăm o creştere de 6,5% a investiţiilor în active imobilizate, creşterea fiind mai mare în cazul celor private decât publice. În scenariul pozitiv, creşterea scontată de noi este de circa 8,5%, antrenată într-o mare măsură de investiţiile publice (+11,5%), dar şi de expansiunea mai solidă a celor private (+8%). 

În orice caz, după o lungă perioadă de restrângere a activităţii investiţionale, aceste rate de creştere trebuie văzute ca nesatisfăcător de mici, sub potenţialul oferit de resursele acumulate de sectorul financiar şi de firme şi sub necesarul economiei în ansamblu", spun experţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării