main logo
2257

Experți, despre iniţiativa Maiei Sandu: O competiţie între structuri

Experţii critică iniţiativa Maiei Sandu de a micşora tarifele la gazele naturale. Ei cred că proiectul transmis în Parlament e mai mult politic decât economic. În plus, specialiştii susţin că nu Preşedinţia este instituţia care trebuie să propună aceste modificări, ci ANRE.

Experți, despre iniţiativa Maiei Sandu: O competiţie între structuri

"Este determinată mai mult de agenda politică şi este subordonată. Cred că ar fi mult mai eficient dacă ar fi existat o comunicare neoficială sau interpelări neoficiale care nu ar fi ieşit în spaţiul public. Dacă ar fi fost găsite careva neclarificări atunci ar fi ieşit în spaţiul public, dar acum la faza iniţială din start sunt aruncate acuzaţii fără a veni cu careva probe şi calcule concrete.", a comunicat expertul economic, Roman Chirca, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu.

"A pornit o competiţie între structuri, ex-preşedintele şi preşedintele. Caută altă modalitate de a demonstra grija faţă de consumatori, de gazele naturale. Nu este bine, este ANRE care lucrează, de zeci de ani se ocupă de problema tarifelor. Cât de mare economist nu ar fi consilierul preşedintelui oricum trebuie să respecte legea.", a menționat preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu.

Şeful statului a propus micşorarea tarifelor la gazele naturale pe motiv că din actualul tarif trebuie excluse cheltuielile de amortizare care ajung la 150 de milioane de lei anual. Maia Sandu consideră că aceste sume au fost introduse nejustificat după reevaluarea activelor companiei Moldova Gaz.

Solicitaţi de postul nostru de televiziune, reprezentanţii MoldovaGaz au precizat că vor comenta iniţiativa preşedintelui ulterior, iar Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică spune că va veni cu o reacţie după ce va studia modificările propuse.

Iniţiativa preşedintelui a venit după ce Parlamentul a votat în prima lectură proiectul PSRM ce prevede compensarea cheltuielilor la energia electrică pentru toţi consumatorii casnici în cele două luni ale stării de urgenţă și la câteva zile după ce Înaltă Curte a dat aviz pozitiv dizolvării Parlamentului pentru organizarea alegerilor anticipate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării