main logo
224

Experți: Deciziile BNM vor ajuta statul să împrumute bani în condiţii favorabile

Reducerea de către Banca Naţională (BNM) a ratei de bază de la 3,25% la 3% va ajuta statul să împrumute bani în condiţii mai favorabile.

Experți: BNM va ajuta statul să împrumute bani în condiţii favorabileFoto: știri.md

Aceasta este opinia experţilor, a căror părere a fost cerută de corespondentul Infotag, transmite Știri.md.

"Emitent de valori mobiliare de stat (VMS), adică Ministerul Finanţelor, va încerca să le plaseze cu un randament mai mic la următoarea licitaţie, ţinând cont de faptul că băncile au o lichiditate destul de mare", a spus sursa agenţiei.

Potrivit acestuia, BNM dă pieţei un semnal că preţul banilor va scădea în viitorul apropiat. Autoritatea de reglementare recomandă băncilor să împrumute mai mult în monedă naţională şi mai puţin în dolari americani şi euro.

Când sunt întrebaţi cât vor scădea ratele dobânzilor la împrumuturi în legătură cu reducerea ratei de bază la 3% şi rezervarea în lei la 32%, experţii sugerează că nu va exista o scădere semnificativă a costului împrumutului.

"Împrumutul este influenţat de trei factori - lichiditatea, riscurile şi cererea. Băncile au o lichiditate ridicată, ceea ce, teoretic, le permite să-şi crească portofoliile de împrumuturi. Cu toate acestea, acest lucru nu este facilitat de alţi doi factori, deoarece există riscuri atât pentru afaceri, cât şi pentru bănci, ceea ce afectează în mod direct cererea", spun specialiştii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării