main logo
425

Experți: Cursul leului în raport cu dolarul american se va aprecia

Tendinţa stabilă de apreciere a leului moldovenesc se va menţine pe parcursul anului curent.

"În anul 2018, cursul leului în raport cu dolarul american se va aprecia până la 15,50 MDL:$1. Acest lucru poate fi constatat din acţiune întreprinse pe piaţă de către autoritatea de reglementare, care încearcă să confere procesului de apreciere a monedei naţionale o anumită "încetineală" şi "progresivitate", evitând fluctuaţiile de curs", susţin dealerii valuri, chestionaţi, vineri, de către reporterul agenţiei Infotag.

Potrivit acestora, participanţii pieţei sunt interesaţi despre timpul şi modul în care Banca Naţională (BNM) îşi va converti rezervele din dolari americani în moneda unică europeană. Starea de spirit persoanelor fizice pe piaţa este de aşa natură, încât cei mai mulţi preferă să convertească leii în euro.

Dealerii spun că autoritatea de reglementare urmăreşte atent "cererea" şi "oferta" de pe piaţă şi tinde să nu admită cursul să fie nici "sus", nici "jos".

"De exemplu, în ziua de joi, 5 aprilie, când cursul era de 16,40-16,45 MDL:$1, dealerii BNM au intervenit pe piaţă şi au cumpărat peste $10 mil., fapt ce a permis satisfacerea cererilor vânzătorilor", a spus interlocutorul agenţiei, menţionând că, în acest fel, BNM a suspendat procesul de apreciere a leului în raport cu dolarul american.

Întrebat cum se comportă importatorii pe piaţa valutară non numerar, dealerii susţin că aceştia se manifestă "slab".

"Aşteptăm primăvara, căci odată cu sosirea ei încep lucrările de câmp, reparaţiile, construcţiile, fapt ce ar trebui să învioreze acţiunile importatorilor pe piaţă, căci aceştia vor avea nevoie de mai multă valută pentru operaţiunile de import", a spus sursa.

Potrivit unui dealer, în prezent, pe piaţă "nu există importatori cu volume mari care ar putea să schimbe cursul prin cererile lor".

"Înainte de sărbătorile de Paşti, a crescut oferta de valută a persoanelor fizice, deşi trebuie remarcat faptul că oamenii sunt reticenţi în vânzarea monedei euro la o rată de 19,95-19,97 MDL pentru 1 euro. Este dificil din punct de vedere psihologic să accepţi un astfel de curs, deoarece euro a fost cumpărat la cursul de 21 de lei şi mai mul", notează participanţii la piaţă.

Vorbind despre perspectivele leului faţă de dolar şi euro, dealerii sunt înclinaţi să creadă că, în acest an, cotaţia perechii dolar-euro va fi la nivelul de 1,26-1,30.

"În baza acestei prognoze, putem presupune că leul va continua să se consolideze în raport cu dolarul şi îşi va menţine poziţia în raport cu moneda unică europeană", susţin dealerii. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării