main logo
1700

Experți: Contractul cu Gazprom are multe lacune. Spînu să-și dea demisia

Republica Moldova este în pragul unei crize economice și energetice, iar rădăcina acestei probleme este prețul la gaze pe care îl importăm.

Experți: Contractul cu Gazprom are multe lacune. Spînu să-și dea demisia

Declarația aparține expertului economic Sergiu Ungureanu, care susține că contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat în octombrie anul trecut este cu multe lacune și trebuie regândit. La rândul său, expertul în cadrul comunităţii WatchDog.md, Valeriu Pașa este de părere că vicepremierul Andrei Spînu trebuie să-și dea demisia, deoarece nu ar face față în funcția pe care o conduce, transmite Știri.md.

În cadrul emisiunii Moldova Zi de ZI de la TV6, economistul Sergiu Ungureanu a declarat că prețul gazului rusesc livrat în Republica Moldova a crescut din cauza formulei de calcul.

Sergiu Ungureanu, expert economic: ” Noi astăzi plătim gazul cu 1.500 de dolari mia de metri cubi, asta este aproape la 30 de lei, plus tariful de a-l aduce de la graniță la fiecare consumator, el trece de 36 de lei. Astăzi, tariful acesta de 23 de lei nu acoperă nici costul de procurare al gazului și ori Moldovagaz ajunge în faliment, ori se adună datorii pe care la iarnă va trebui să le achităm.”

Și expertul Valeriu Pașa susține că vinovat de situația privind plățile la facturile pentru gaze naturale se face vicepremierul Andrei Spînu, lucrurile fiind formate în rezultatul formulei de calcul propusă de acesta.

Valeriu Pașa, președintele comunităţii: „Noi trebuie să înțelegem că dacă se ajunge la luna noiembrie, există acest contract în vigoare și se revine la acea formulă, care este legată cu 0,7 de prețul la coșul petrolier și 0,3 la prețul pe piața liberă și culmea este că acest 0,3 va însemna mai mult decât 0,7. Domnul Spînu absolut nu face față în funcția în care este. Demult trebuia să fie demis.”

Și șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit lui Pașa, ar fi trebuit demult demis, dar spune el, nu este clar de ce Andrei Spînu nu a făcut-o până în prezent. Contactat de noi pentru o reacție, Vadim Ceban nu a răspuns la telefon. În acest context, Sergiu Ungureanu a declarat că, contractul cu Gazprom trebuie renegociat. El criticat și declarațiile autorităților, care spun că după zeci de ani de dependență energetică de Rusia, a venit timpul ca Republica Moldova să se descurce pe cont propriu.

Sergiu Ungureanu, expert economic: „Să spui astăzi că prețul pe care îl plătim este prețul independenței este pur și simplu o ipocrizie. Acest preț mare, cum spun ei că este al independenței îl vor plăti cetățenii de rând din bugetul lor. Chiar și cei care nu au gaz, chiar și cei care nu sunt conectați direct la sistemul de gaz, ei îl plătesc direct prin faptul că s-au scumpit lemnele, s-au scumpit bricheții și toate celelalte și se vor scumpi și produsele, ceea ce observăm astăzi. Este un contract foarte prost, cu multe lacune și el trebuie regândit.”

La rândul său, expertul în cadrul comunităţii WatchDog, Valeriu Pașa susține că negocierile cu furnizorul rus devin mai complicate din cauza unor condiționalități impuse de Moscova cum ar fi amânarea implementării pachetului trei, dar și permisiunea staționării armatei ruse în Transnistria. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzațiile precum că ar exista motive politice în cerințele Gazprom-ului de a plăti toate datoriile pentru combustibil, acumulate din 1994. El a precizat că contactele de cooperare internațională se desfășoară pe linia concernului rus.

Am încercat să obținem un comentariu la declarațiile celor doi experți, dar consilierul vicepremierului Andrei Spînu, Alina Merlici ne-a spus că nu comentează acest subiect. Șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban nu ne-a răspuns la telefon. Anterior, el a precizat că datorită formulei de calcul pe care o avem prețul la gaze este mai mic, comparativ cu alte țări.

Recent, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, șI vicepremierul a declarat că formula de calcul negociată, anul trecut, cu Gazprom este una bună, iar tariful la gaz pe care îl achită moldovenii, în prezent, este o consecință a prețului de achiziție. Totodată, el a precizat că chiar dacă președintele Maia Sandu ar merge la Kremlin pentru negocieri, situația s-ar putea rezolva doar după anumite cerințe, fără însă a spune care anume.

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de „Moldovagaz” de la „Gazprom” se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară. Astfel, în perioada 1 noiembrie – 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot. Iar în perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, formula se inversează – 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% – conform cotației gazelor naturale.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimul an, prețurile la gazele naturale a crescut cu peste 300 de procente. În timpul iernii, au fost oferite compensații pentru tarifele de gaz și energie electrică, iar din 1 aprilie, acestea au fost anulate. Gavrilița a declarat că și în această iarnă vor exista programe țintite de susținere a unor categorii de populație.

Anul trecut, contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Acesta prevedea și efectuarea unui audit pentru stabilirea tuturor cauzelor care au dus la acumularea unei datorii istorice de aproximativ 700 de milioane de dolari. Procedura a rămas nemișcată după începutul războiului din Ucraina. În luna august, Moldovagaz va plăti 1.458 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom.

Potrivit șefului de la Moldovagaz, asta înseamnă cu 478 de dolari mai mult decât în  iulie, când achitase 980 de dolari pentru aceeași cantitate.

Urmare a scumpirii, săptămâna trecută,Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un preț de 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus pentru 1 m3 de gaz. Noul preț va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării