main logo
7641

Experți: Cererea la valută a stopat aprecierea leului în raport cu dolarul american

Cererea tot mai mare la valută a stopat aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul american.

Răsturnare de situație: Ce se întâmplă la schimbul valutarCererea la valută a stopat aprecierea leului în raport cu dolarul american.

După o creştere prelungită a cursului, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o "cotitură", după care moneda naţională a început să piardă teren în faţa monedei americane.

Solicitaţi de reporterul agenţiei Infotag, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că deprecierea uşoară a cursului leului are la bază motive reale.

„Există doi factori evidenţi: comportamentul perechii euro-dolar pe pieţele valutare internaţionale şi scăderea bruscă a preţurilor la petrol de la $70 la $62 per baril", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit lui, situaţia este determinată şi de faptul că, în luna februarie, oferta de monedă în numerar pe piaţă scade, la fel cum scade şi activitatea legată de sărbătorile din China, unde băncile au vacanţă în perioada 15-22 februarie.

„În această situaţie, unii clienţi au decis să cumpere monedă şi, astfel, cererea a depăşit oferta şi, prin urmare, cursul leului a încetat să crească, începând procesul de devalorizare lentă. Pe piaţă se remarcă mai ales faptul că operatorii de pe piaţa produselor petroliere fac achiziţii de valută, în principal dolari americani", spun participanţii de pe piaţă.

Solicitaţi să prognozeze situaţia în următoarele două-trei săptămâni, dealerii sunt înclinaţi să creadă că schimbarea ce s-a produs cu rata de schimb a leului va fi "de scurtă durată".

„Deja la sfârşitul lunii februarie, migranţii muncitori vor începe să lucreze în Rusia, iar spre aprilie - şi în alte ţări. Peste o lună, în Moldova vor începe să sosească primele lor salarii şi va începe să crească şi oferta de valută pe piaţă, ceea ce va nivela cererea şi oferta de valută pe piaţă", spun dealerii, prognozând că spre jumătatea lunii martie cursul de schimb al monedei naţionale va începe să-şi recâştige poziţiile faţă de dolarul american.

Pentru luni, 12 februarie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 16,6393 MDL:$1 şi 20,3641 MDL:1 euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării