446
0
Experți: BNM nu va diminua rata de bază în viitorul apropiat
446
0

În viitorul apropiat, Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu va diminua rata de bază, pe care a redus-o pe 20 martie cu 1,25% - de la 4,5% la 3,25%, fiind cea mai mică rată din întreaga istorie modernă a Moldovei.

Foto: știri.md

Solicitaţi de corespondentul agenţiei Infotag, participanţii profesionişti ai pieţei de capital spun că, prin această rată de bază atât de mică, autoritatea de reglementare a pus băncile într-o situaţie dificilă, acestea distrăgând cantităţi mari de resurse pe care le-au atras pe piaţă pentru a îndeplini regulamentul BNM de rezervare, transmite Știri.md.

"Cu o rată de bază atât de scăzută, băncilor le va fi dificil să menţină depozitele populaţiei, ceea ce va duce inevitabil la un exod al economiilor oamenilor, plasate în depozite", notează ei.

Interlocutorii agenţiei consideră că, în viitor, autoritatea de reglementare va corecta situaţia cu ajutorul unui alt indicator financiar extrem de sensibil - rezervarea, reducând normativele acestuia pentru bănci.

Participanţii pieţei spun că, prin reducerea ratei de bază până la 3,25%, BNM nu va obţine un rezultat imediat, care constă în faptul că resursele financiare de pe piaţă devin mai ieftine şi mai accesibile atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru persoanele fizice.

"Dar menţinerea ratei de bază la un nivel atât de scăzut datorită transmiterii financiare, după un timp va duce la faptul că dobânda la creditele nou emise va începe să scadă încet. Nu este exclus ca şi creditele deja emise să fie supuse unei reduceri a ratelor dobânzii, dacă contractele de creditare prevăd o rată flotantă a dobânzii", menţionează participanţii pieţei, care susţin că nu se va produce un efect imediat din reducerea ratei de bază de la 4,5% la 3,25%.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter